Kürtçe savunmaya 'susma hakkı' kararı

Kürtçe savunmaya 'susma hakkı' kararı
Diyarbakır’da bir disiplin soruşturmasına itiraz eden tutuklu ve hükümlülerin Kürtçe savunma yapmasına ilişkin mahkeme hâkimi “susma hakkının kullandığı” kararı aldı.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundaki 49 tutuklu ve hükümlünün Kürtçe savunma yapma izni Diyarbakır 3. İnfaz Hâkimliği tarafından “tercüman ücreti koşuluna” şartına bağlandı. Talebi kabul etmeyen tutuklu ve hükümlerin Kürtçe savunma yapması ise hâkim tarafından “susma hakkını kullandı” diye değerlendirildi. Cezaevinde 25 Ağustos’ta sabah sayımı sırasında A-23 numaralı koğuşta yerde serili bir battaniyenin bulunması üzerine sayım yapan cezaevi personel koğuşta kalan İbrahim Zeren’den battaniyeyi yerden kaldırmasını istemesi üzerine başlayan tartışma, Zeren’in talebi kabul etmemesiyle disiplin soruşturmasına neden oldu. Zeren’in müşahede odasına götürülmesi sırasında bazı tutuklu ve hükümlülerin “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı atması üzerine, disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma sonucunda 46 tutuklu ve hükümlüye “gereksiz marş söylemek ve slogan atmaktan” bir ay iletişimden yoksun bırakma cezası verildi.

Savunma yapmaktan vazgeçmiş saydı

Verilen disiplin cezasına itiraz eden 49 tutuklu ve hükümlünün görülen duruşmasında, Kürtçe savunma krizi yaşandı. Bazı tutuklu ve hükümlülerin soruşturma aşamasında Türkçe ifade vermesi nedeniyle Kürtçe ifade vermesi talebi kabul edilmezken, hakim bazı tutuklu ve hükümlülere ise “tercüman ücretini” karşılaması koşuluyla Kürtçe savunma yapmasına izin verileceğini belirtti. Hakim, talebi kabul etmeyen ya da tercüman ücretine ilişkin beyanda bulunmayarak Kürtçe savunma yapmaya devam eden 49 tutuklu ve hükümlüyü “savunma yapmaktan vazgeçmiş ve susma hakkını kullanmış” saydı. Durum tutanağa şu ifadelerle yansıdı: “Hükümlü cevaben: Kürtçe savunma yapmakta ısrar etti ve tercüman ücreti ödemeye ilişkin herhangi bir beyanda bulunmadığından bahisle hükümlünün savunma yapmaktan vazgeçmiş ve susma hakkını kullanmış sayıldı.”

Duruşmayı sonlandırdı

Hakim, SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanan tutuklulara Ramazan Yılmaz ve Mustafa Kutay adlı tutukluların Kürtçe savunma yapmak için talimat verdiğini tutanak altına alarak duruşmayı sonlandırma kararı aldı. Hakim, Yılmaz ve Mustafa Kutay’ın diğer tutuklulara tercümansız konuşmama yönünde direktif vererek, “örgütsel tavır sergilediği” bu nedenle Yılmaz ve Kutay hakkında disiplin cezası verilmesi amacıyla ilgili mercilere bildirimde bulunması ve SEGBİS üzerinden duruşmanın sağlıklı yürütülemediği, beyanı alınmayan tutukluların bir dahaki duruşmada beyanın alınması kararı aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.