''Kuru meyveler, diyet yapanlar için vazgeçilmez ara öğün''

''Kuru meyveler, diyet yapanlar için vazgeçilmez ara öğün''
İZMİR - Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, “Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyveler, diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifidir” dedi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, kuru meyvelerin faydaları hakkında bilgi verdi. Özellikle kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin çok faydalı olduğunu belirten Enç, “Lif açısından zengin olan kuru meyveler sindirim sisteminin de dostudur. Özellikle diyet yapanlar için vazgeçilmez bir ara öğün alternatifidir” diye konuştu.

“KRİZ RİSKİNİ AZALTIYOR”
Enç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Armut kurusu vitamin bakımından çok zengindir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, idrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler, bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar, sinirleri yatıştırır. Erik kurusunda bol miktarda kalsiyum ve D vitamini bulunur. Tansiyon, karaciğer, kalp, böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kivi kurusu, besleyici değeri de çok yüksektir. Yüksek lif içeriği bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırır. Bu durumda kabızlığı önler, kan basıncını dengeler, tansiyon ve kolesterolü düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve soğuk algınlığına, kansızlık ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. Ayrıca cildi güzelleştirir.

HASTALIKLARA İYİ GELİYOR
Kuru meyvelerin faydalarını sıralayan Enç, şöyle konuştu: "Kuru dut, kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Mango kurusu, A, C ve E vitamini içeriği yüksek olan mangonun da sinirler, cilt güzelliği ve saçlar için çok faydalı olduğu ve aynı zamanda kanı temizlediği, sindirimi hızlandırdığı kuvvetli antioksidan olan besinlerden bir tanesidir. Kayısı kurusu, besleyicidir ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir, stresi, kansızlığı önler. Şeker hastalığının gelişimine düşmandır, bağışıklık sistemini korur. Çilek kurusu vücuda kuvvet verir, kolesterolü düşürür ve damar tıkanıklığını önler. Bunun yanı sıra çok iyi bir antioksidan olan çilek, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucudur." 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.