Lice belediye Başkanı Mercan’ın ev hapsi 21 ay sonra kaldırıldı

Lice belediye Başkanı Mercan’ın ev hapsi 21 ay sonra kaldırıldı
İçişleri Bakanlığının kararıyla görevden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan Diyarbakır’ın Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan’a verilen ev hapsi 21 ay sonra kaldırıldı.

TİGRİS HABERDiyarbakır’ın Lice ilçesinde 2019 yerel seçimlerinde HDP’den belediye eşbaşkanı seçilen Tarık Mercan, 23 Mart 2020’de gözaltına alındı ve İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyum atandı. Mercan’a verilen ve yaklaşık 21 ay süren ev hapsi, savcılığın talebi ile sulh ceza hâkimliğince kaldırıldı.

Sadece sağlık gibi acil durumlarda Diyarbakır’daki evinden izinli olarak evinden çıkabilen Mercan’a, yurtdışı çıkış yasağı ve ayda iki kez imza verme şartı getirildi. Aday tanıtım toplantısı, seçimi kutlaması, HDP Diyarbakır İl Başkanlığı’nda toplantıya katılmak ve Newroz kutlamalarına katılmak gerekçesiyle hakkında soruşturma açılarak görevden uzaklaştırıldığını ve 21 ay geçmesine rağmen henüz iddianame hazırlanmadığını belirten Mercan, “Sanırım ne ile suçlayacaklarını kendileri de bilmiyor. Keyfi ve siyasi bir yaklaşım ile görevden alınıp ev hapsine alınmıştık. Hukuki hiçbir yönü yok” ifadelerini kullandı.

Medyascope’un aktardığı habere göre Mercan, ev hapsinin kaldırılmasıyla Lice’ye giderek esnafı ziyaret edeceğini ve halkla bir araya geleceğini söyledi. Eylül 2021’de Rûdaw’a konuşan Mercan, “Zaman çok yavaş ilerliyor, açıkçası cezaevi gibi oluyor. Zamanın ağırlığını hissediyorsun. Bugün Lice’de olmak isterdim, çünkü çok özledim” diyerek içinde bulunduğu durumu özetlemişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2019 seçimlerinde 5 şehir, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere 65 belediye elde etmişti. Aynı sene, 49 belediyeye kayyum atanmış, 24 belediye eşbaşkanı tutuklanmıştı. HDP’li Lice Belediye Eşbaşkanı Tarık Mercan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 77,3 oy alarak rekor kırmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.