Mardin Kızıltepe'de bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları

Mardin Kızıltepe'de bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları
Mardin Kızıltepe’de bitmek bilmeyen altyapı çalışmaları nedeniyle köstebek yuvasına dönen yollarda, yağışlarla birlikte oluşan çamur birikintileri,  vatandaşlara zor anlar yaşatıyor.

Mardin’in 260 bin kişilik nüfusa sahip Kızıltepe ilçesinde bitmek bilmeyen yol çalışmaları kent hayatını olumsuz etkiliyor. Kızıltepe Belediyesi’ne 2016 yılında atanan kayyım tarafından  31 Mart yerel seçimlerine 3 ay kala başlatılan ancak seçimin son günlerine doğru durdurulan yol çalışmaları bir türlü bitirilemedi. Mardin Valiliği’nin “güvenlik” iddiasıyla müdahale ederek durdurduğu yol çalışmaları, Mardin Büyükşehir ve Kızıltepe Belediyesi’ne yeniden kayyım atanmasının ardından tekrar başlatıldı.

Yolar çamur deryası

Çalışmalara doğalgaz ve elektrik hatlarının yer altına alınma çalışmalarının da plansız bir şekilde eklenmesiyle, sokaklar köstebek yuvasına döndü. Yapılan kazıların ardından oluşan çukurlar, araçlarda maddi hasarlar yaratırken, yağışlarla birlikte çukurlarda su birikintileri oluşması sonucu kent çamur deryasına döndü.

"İnsanlar paçalarını çekiştire çekiştire yürüyor"

Bir türlü tamamlanamayan altyapı çalışmaları nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşlardan Alaattin Bulut (38), “İnsanlar gidiyor Mersin’e biz gidiyoruz tersine” diyerek duruma tepki gösterdi. 30 yıl önce dahi ilçenin bu kadar geri bir durumda olmadığını dile getiren Bulut, “Bu insanlık hali değildir. Yağmur yağınca kimse yürüyemiyor. İnsanlar paçalarını çekiştire çekiştire yürüyor. Eskiden lastik ayakkabılar ile kışı geçiriyorduk şimdi çizmede yetmiyor” diye konuştu.

Çalışmalar denetimsiz

Sokaklarda elektrik ve doğalgaz hatlarının yer altına alınması için sürekli kazı yapıldığını aktaran Ramazan Albayrak, “Sokaklarımızı bozanlar kazdıkları yerleri bile kapatmadılar. Normalde kazdıkları yerleri 3 içinde kapatmaları gerekiyordu, fakat 3 ay oldu hala kapatmadılar. Buraları kim denetliyor? Belediyeyi arıyoruz, telefonları açmıyor. Aylardır bu rezilliği çekiyoruz. Bu yapılan çalışmalardan dolayı kanalizasyonlar tıkanmış. Yağmur yağdığı zaman bodrumlarımızı su basıyor. Belediyeden kimse gelip bu sokakları denetlemiyor. Defalarca aramama rağmen, telefondan görüntü çekip atmama rağmen muhatap bulamıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

"Çukurlardan dolayı araç dükkâna yanaşamıyor"

Faruk Sarıbatur, sokakların 3 ayda bir kazıldığını ve bu yapılan kazıların üstünün kapatılmadan bırakıldığını söyledi. Sarıbatur, “Yağmur yağdığı zaman çukurlar su ile doluyor. Derinliğini göremiyoruz. Araçla içine girince tampon silindir her şey kırılıyor. Esnaflık yapıyoruz burada. Çukurlardan dolayı araç dükkâna yanaşamıyor. Malzemelerimizi sırtımızda 2 yüz metre kadar taşımak zorunda kalıyoruz. Her anlamda perişan durumdayız. Belediyeye kayyum atandı. Kayyımın da umurunda değil. Belediye buralar ile ilgilenmiyor. İnsanlar ses çıkarmaya korkuyor. Kayyım atandığı için konuşanı alıyorlar. Bizde korkuyoruz konuşmaya. Gözlerimizi korkutmuşlar konuşamıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Dedelerimizin zamanında böyle çukurlar yoktu"

Belediyenin görevinin hizmet olduğunu hatırlatan İrfan Güçlü, “Bu belediye hiçbir şey yapmıyor. Sürekli ‘borçluyuz’ diyor. Ona bakarsanız, halk belediyeden daha çok borçlu. Kendi cebimizden yapmayı düşündük ama bir metre iki metre yapabiliriz. Bütün Kızıltepe’yi yapacak gücümüz yok. Dedelerimizin zamanında böyle çukurlar yoktu. Burası büyük bir ilçedir. Ticaret yeridir. Çukurlarda biriken sular yüzünden dükkânlarımızın önüne çıkamıyoruz. Bizde halkız. Buraların yapılmasını istiyoruz. Her geçen gün daha da bozuluyor” şeklinde konuştu.

"Buralara ikinci gözle bakıyorlar"

“Maalesef 80’lere döndük” diyen Enver Timur ise, “Şuan Kızıltepe’nin bütün sokakları böyledir. Başka bir ülkede yaşıyoruz. Burası Güneydoğu olduğu için buralara ikinci gözle bakıyorlar. Faturalara gelince şişiriyorlar ama hizmete gelince yok” dedi. (Kaynak: MA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.