Marina Abramović’li reklama ‘satanist’ linci

Marina Abramović’li reklama ‘satanist’ linci
Microsoft, karışık gerçeklik gözlüğü HoloLens 2’nin tanıtımı için Marina Abramović’in olduğu bir reklam paylaştı. Ancak, 2016 yılından beri Amerika’da özellikle sağ kesim tarafından hedef olarak gösterilen ve performansları protesto edilen sanatçının 10 Nisan’da yayına giren reklam filmi Microsoft tarafından silindi. Reklamda satanist ögelerin yer aldığı iddia edildi.

2016’da sızan WikiLeaks belgelerinde Hillary Clinton’ın eski kampanya menajeri John Podesta ile Marina Abramović arasındaki yazışmada “Ruh Pişirme” adını verdiği ritüeller yaptığı ortaya çıkmıştı. Bu ritüellerden birinde spermlerin anne sütüyle karışması gerekiyordu, diğerinde 13 bin gram kıskançlık ekleniyordu. Tüm bunlar sanatçının domuz kanıyla resim yaptığı ve şiddeti tariflediği “Spirit Cooking, 1996” adlı performansa ait bir davetin parçası olsa da ve Abramović, ritüelleri Hermetizm’in temel kavramlarını somutlaştırdığı sanatsal bir temsil diye nitelese de Amerikalı sağ kanadın satanist suçlamalarına maruz kalmıştı.

Microsoft, HoloLens 2’nin tanıtımı için Marina Abramović’i kullanınca, videoda Satanizm’e dair hiçbir sembol bulunmamasına rağmen, hızlıca bir sosyal medya linci başladı. Önce yorumlarda firma Satanizm’e hizmet etmekle itham edildi. Sonra “beğenmeme” butonuna yüklenildi. Yorumların kapatılması yetmedi, YouTube’daki (şimdi silinen) video sadece 625 beğeni alırken, kısa sürede 25 bin beğenmeme sayısına ulaştı.

Kampanya tamamen kaldırıldı

73 yaşındaki Marina Abramović performans sanatının en önemli isimlerinden biri ve 40 yıldır çalışmalarını sürdürüyor, hayatının her döneminde de tartışmaların ve tartışma yaratan işlerin odağında yer almış bir isim. “Akış” sergisi için enstitüsünü Sakıp Sabancı Müzesi’ne getiren sanatçı yer aldığı Microsoft reklamı ile “Life” adlı projesinin HoloLens 2 ile olan işbirliğini duyurmak istiyordu.

Yaşanan krizin ardından Microsoft, reklam ve kampanyaya dair her şeyi sildi. Abramović ise şu ana kadar konuyla ilgili bir görüş bildirmedi. Kaynak: (Sanatatak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum