Mars'taki Gediz Vallis: Eski bir nehir yatağının gizemi çözülüyor!

Mars'taki Gediz Vallis: Eski bir nehir yatağının gizemi çözülüyor!
NASA, Mars'ta kurumuş bir nehir olduğu değerlendirilen Gediz Vallis'i keşfetmeye başladı.

TİGRİS HABER - NASA'nın uzay aracı Curiosity, Mars'taki Gediz Vallis adlı gizemli bir oluşumda önemli bir keşif için harekete geçti. Bazı bilim insanları tarafından eski bir nehrin kurumuş yatağı olduğu düşünülen bu dolambaçlı ve kayalık kanal, Curiosity'nin araştırmacı ruhunu cezbediyor.

Curiosity, 2014 yılından beri iniş yaptığı Gale Krateri'nin 5 kilometre üzerinde yükselen Sharp Dağı'nın eteklerine tırmanıyor. Bu tırmanış sırasında Gediz Vallis'i takip ederek, bu Mars coğrafi yer şeklinin geçmişte nasıl oluştuğuna dair yeni bilgiler edinmeyi amaçlıyor.

Bilim insanları, milyarlarca yıl önce Mars'ın daha nemli bir ortam olduğuna inanıyor. Bu dönemde Gediz Vallis'in de su taşıyan bir nehir olarak akmış olması muhtemel. Zamanla Mars kurudukça rüzgar ve kalan su, Sharp Dağı'nı aşındırarak Curiosity'nin bugün görebildiği katmanlara ayırmış. Bu süreçte Gediz Vallis de yamaç şeklinde oyulmuş.

Rüzgar rol oynamış olabilir

Ancak Gediz Vallis'in oluşumu tek bir nedene bağlanamayabilir. Araştırmacılar, rüzgarın da bu oluşumda rol oynamış olabileceğini düşünüyor. Hatta kanalın kenarlarının beklenenden daha dik olması, heyelanların etkisiyle kaya parçalarıyla dolmuş olmasından da kaynaklanıyor olabilir.

Kaynak:Halk Tv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.