Mart ayında virüsten hayatını kaybeden işçi sayısı açıklandı

Mart ayında virüsten hayatını kaybeden işçi sayısı açıklandı
İSİG'in paylaştığı Mart ayı raporuna göre, 14’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere en az 113 işçi yaşamını yitirdi. Ölenlerden ikisi çocuktu. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) "Yaşamak ve yaşatmak için salgın sürecinde çalışmaktan kaçınma hakkımızı kullanmalıyız..." diyerek Mart ayı raporunu paylaştı.

14'ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere Mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirdiği rapora yansıdı.

isig-001.jpg

Bu süreçte emek örgütlerinin ve tüm işçilerin taleplerinin savunulması gerektiği açıklaması yapan İSİG açıklamsında şöyle dedi:

"Başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin" SARS-Cov-2 virüsü ile bulaşma sonucunda maruz kalacakları Covid-19 Hastalığını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendiriyoruz.

Gelinen noktada işçilerin, halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretim durdurulmalı ve işçiler salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılmalıdır. Buna bağlı olarak güncel pratikte işyerlerindeki duruma göre (covid-19 hastası olan, sendikalı/sendikasız, irade konabilecek işyerleri ve işkolları vs) yasal süreçlere bağlı adımları atarak ya da fiilen iş bırakma süreçlerini örgütlemeliyiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.