"Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri”

"Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri”
Gazeteci Hayri Demir ile Siyaset Bilimci Hasan Kılıç’ın 2016’daki milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecini tüm detaylarıyla derlediği “DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” isimli kitap çıkıyor.

Gazeteci Hayri Demir ile Siyaset Bilimci Hasan Kılıç’ın 2016’daki milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması sürecini tüm detaylarıyla derlediği “DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri” isimli kitap 20 Eylül’de Dipnot Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alacak.
 AB Türkiye Raportörü Kati Piri’nin önsözü ve Anayasa Hukukçusu Murat Sevinç’in sonsözüyle sunulan kitap; dokunulmazlıkların tarihsel arka planına ışık tutuyor ve 4 Kasım sürecinin bilinmeyenlerini ortaya koyuyor.
Temmuz 2015’te “bedelini ödemeliler” denilerek, gündeme getirilen “dokunulmazlıkların kaldırılması” bir yıl içinde hayata geçirildi. 20 Mayıs 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 550 milletvekilinden 376’sının ‘evet’ oyuyla 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırıldı. TBMM’de kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da hızla onaylanan kanunun yürürlüğe girmesiyle, siyasallaşan yargı düğmeye bastı. İlk hedef HDP oldu. Peş peşe yapılan tutuklamalarla birçok HDP’li milletvekili cezaevine konuldu. 
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına “Anayasa’ya aykırı ama ‘evet’ diyeceğiz” diyerek destek veren CHP sayesinde girilen bu süreçte iki CHP’li milletvekili de tutuklandı.
Anayasa’ya aykırı olarak yürütülen bu sürecin sonunda Türkiye demokrasisi ağır yara aldı. Önce dokunulmazlıkları kaldırılan, ardından hızla tutuklanan HDP’li milletvekilleri hâlâ cezaevinde… Kimilerinin yargılaması tamamlandı ve cezaları onandı; kimilerinin davaları sürüyor. 
Tüm yargılama ve savunma sürecinde medya ambargosuna da maruz bırakılan HDP’li milletvekilleri, yaşananların tüm ayrıntılarını bu kitapta anlatıyor. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Abdullah Zeydan, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik Özkan, Ferhat Encu, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken kendi tanıklıkları üzerinden sürece ışık tutuyor. 
Türkiye’nin yakın geçmişindeki tarihi hatanın incelenerek tüm detaylarının aktarıldığı “DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK Meclisten Mahpushaneye Kürt Milletvekilleri”, ülke demokrasisinin nasıl onarılabileceğine ilişkin tartışmaya katkı sağlayacak bir kaynak niteliği taşıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.