Mehmet Sincar cinayeti: Hizbullah üyesi Yıldız’ın tutuklanması talebine ret

Mehmet Sincar cinayeti: Hizbullah üyesi Yıldız’ın tutuklanması talebine ret
Batman’da 1993’te öldürülen Demokrasi Partisi Milletvekili Mehmet Sincar’ı öldürmekten yargılanan Hizbullah üyesi Cihan Yıldız’ın tutuksuz yargılanmasına devam kararı verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Faili meçhul cinayetleri araştırmak üzere gittiği Batman’da 4 Eylül 1993’te uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın cinayetine ilişkin davada, Sincar’ı öldürmekle suçlanan Hizbullah üyesi Cihan Yıldız’ın tutuklanması reddedildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yapılan yargılamada “adil yargılama ilkesinin ihlali” yönünde verdiği karar nedeniyle tahliye edilen Yıldız’ın yargılanmasına Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Tutuksuz yargılanan Yıldız duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden memleketi Batman’dan katıldı.

Sincar’ın eşi Cihan Sincar’ın hazır bulunduğu duruşmada, Sincar ailesinin avukatı Şaneşin Aydın, yeniden yargılanmanın üzerinden 10 duruşmanın görülerek dosyanın ilerlememesini eleştirdi. Aydın’ın başka cinayetlerden yargılandığı Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bir dosyanın bekletici mesele yapılmaması nedeniyle yargılamanın ilerlemediğini dile getiren Aydın, ya Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosya dosyanın bekletici mesele yapılmasından çıkarılmasını ya da dosyanın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosya ile birleştirilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı ve sanık avukatı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini isterken, beynaı sorulan sanık Cihan Yıldız, önceki beyanlarına ekleyecek bir beyanı olmadığını dile getirdi.

‘Bir hukuk politikası izleniyor’

Sincar ailesinin avukatı Yunus Muratakan, Hizbullah’ın lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de yapılan Beykoz baskınıyla öldürüldüğünü, örgütün arşivinin ele geçirildiğini bu arşivde Sincar’ın Hizbullah tarafından öldürüldüğü bilgisinin yeraldığını ifade etti. Beykoz baskından sonra ve devam eden operasyonlarda tutuklanan ve haklarında hüküm kurulan Hizbullah üyelerinin serbest bırakıldığını hatırlatan Muratakan, “Bu davada bir hukuk politikası izleniyor. Devlet ile işbirliği içinde olan güçler ve kişiler korunuyor, bir şekilde” diye konuştu.

TBMM’ye davaya müdahil olmama eleştirisi

Bir üyesi öldürülen Meclis’in dosyayı takip etmediğini ve taraf olmadığını dile getiren Muratakan, “TBMM takip etmiyor, niye? Çünkü Mehmet Sincar Kürt. Onun için onun öldürülmesinde taraf olmuyor” ifadelerini kullandı.

Muratakan sanığın tutuklanmasına karar verilmesini istedi.

Tutuklanma talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 17 Temmuz’a erteledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.