Mehsa Amini için devam eden protestolarda 5 gösterici öldürüldü

Mehsa Amini için devam eden protestolarda 5 gösterici öldürüldü
Hengaw İnsan Hakları Örgütü, İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Amini için düzenlenen protestolar sırasında 5 göstericinin polis saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

TİGRİS HABER - İran'da ahlak polisi tarafından gözaltında gördüğü işkenceden sonra hastanede vefat eden 22 yaşındaki Mehsa Amini'nin ölümünün ardından protestolar devam ediyor. Hengaw İnsan Hakları Örgütü, protestolar sırasında 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi.

İran'ın Kürdistan eyaletinde yer alan Saqiz kentinde düzenlenen eylemlerde 2 kişinin polis saldırısı sonucu öldürüldüğü aktarıldı. Güvenlik güçlerinin 'doğrudan ateşi' sonucu Divandere’de iki protestocunun, Dehgulan'da da bir kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Hengaw, pazartesi günü 75 kişinin yaralandığını duyurdu.

Tahran hükümetinden konuya ilişkin bir açıklama yapılmazken devlet televizyonu sosyal medyada öldürüldükleri ileri sürülen iki protestocuyu yayına alarak söz konusu iddiaları yalanladı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, İran polisinin protestoculara tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz sıktığı kaydedildi. İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks da dün Tahran'da 'önemli bir internet kesintisi' olduğunu bildirdi ve kesintiyi protestolarla ilişkilendirdi.

Birçok kentte genel grev kararı alındı

Sakkız, Senendec, Bukan, Uşnu, Merivan, Diwandre ve Mahabad kentlerinde Mehsa Amini’nin ölümünün ardından çeşitli iş kollarında grev başlatıldı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü Başkanı Arsalan Yarahmedi, "Kürt kentlerinde İranlı yetkililere karşı dükkan ve marketlerin kepenkleri indirildi ve genel greve gidildi" dedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.