Meme kanseri erkekleri de tehdit ediyor

Meme kanseri erkekleri de tehdit ediyor
Genellikle kadınlara özgü bir hastalık olarak düşünülen meme kanserinin erkekleri de tehdit ettiği belirtildi. Dünyada her 100 erkekten birinde meme kanseri görüldüğüne dikkat çekildi.

MERSİN - Genellikle kadınlarda özgü bir hastalık olarak bilinen meme kanserinin, erkekleri de tehdit ettiğine dikkat çekildi. Dünyada her 100 erkekten birinde meme kanseri görüldüğü belirtilirken, erkeklerde olan “ben erkeğim ben de meme kanseri olmaz” önyargısının, ölüm riskini daha da arttırdığına işaret edildi. Erkeklerin meme kanseri olasılığını düşünmemeleri nedeniyle kanserin genellikle yayıldıktan sonra fark edildiğine de vurgu yapıldı.

Mersin Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Cengiz Titiz, erkekleri meme kanseri konusunda uyardı. Memenin bir organ olduğunu vurgulayan Dr. Titiz, kadınlar kadar sık olmasa da erkeklerde de meme kanseri görüldüğünün altını çizdi.

Kadınların, yapılan çalışmalarla meme kanseri konusunda bilinçlendiklerini ve doktora başvurduklarını, böylece erken tanı konabildiğini söyleyen Dr. Titiz, ancak toplumda meme dokusunun kadına ait olduğu düşünüldüğü için erkeklerin kanseri ihmal etme durumlarının daha yüksek olduğunu kaydetti. Meme kanseri olan kadınlarda görülen bütün belirtilerin erkekteki meme dokusunda da görüldüğüne işaret eden Titiz, “Meme derisindeki değişiklik, ele gelen bir sertlik, koltuk altında ele gelen bir sertlik, açılan bir yara, geçmeyen bir yara, meme başından bir akıntı gibi bütün şikayetler erkeklerde görülebileceği için böyle bir durumda erkeklerin de ‘mememde kanser olmasa bile bir hastalık var mı’ diye bir hekime gitmesi gerekiyor” dedi.

Erkek meme kanserinin, erkekte meme büyümesine neden olan jinekomasti hastalığı ile karışabileceği konusunda da uyaran Titiz, memede büyüme veya asimetri gibi şikayetlerin görülmesi durumunda mutlaka bir uzmana gidilmesi gerektiği uyarında bulundu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.