Millet ittifakı mutabakat için toplandı

Millet ittifakı mutabakat için toplandı
Millet İttifakı üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ile Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin mutabakata vardığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" ortak metni için düzenlenen tören Ankara Bilkent Otel'de başladı.

TİGRİS HABER - Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan katıldı.

24 sayfalık mutabakat metni okunacak

TÜSİAD, MÜSİAD, DİSK, Hak-İş, Türk-İş, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der, Türkiye Barolar Birliği gibi sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı törende, 6 partinin genel başkan yardımcıları 24 sayfalık mutabakat metnini okuyacak.

Saat 13.30'da kamuoyuna duyurulacak mutabakat metni için düzenlenen törene, altı partiden 300 siyasetçi katılıyor.

Yoğun güvenlik önlemleri...

Salonun bulunduğu binaya girişte yoğun güvenlik önlemleri alındığı dikkati çekiyor.  İçeri girenlerin üzerleri ve çantaları dikkatli bir şekilde aranırken görevliler dışarı çıkanların bir daha içeri alınmayacağını belirtti.

İlk mesajlar Twitter'dan

Tören öncesinde, 6 partinin resmi Twitter hesapları, birbirlerini alıntılayarak tweet attı.

"Yarının Türkiye'si" etiketinin kullanıldığı tweetlerde, CHP'nin mesajı "Bugün, yeni bir başlangıçtır", DEVA Partisi'nin mesajı "Yarının Türkiye'si adil ve özgürlükçü olacak", Demokrat Parti'nin mesajı "Yarının Türkiye'si Cumhuriyet demokrasi ile taçlanacak", Saadet Partisi'nin mesajı  "Dünün değil, bugünün değil, yarının Türkiye'si", İYİ Parti'nin mesajı ise "İyi, mutlu, huzurlu, zengin, şeffaf ve hesap verilebilir yarının Türkiye'si için" şeklinde oldu.

Cumhurbaşkanı ikinci kez seçilemeyecek

Açıklanacak metinle ilgili ilk bilgilere göre, altı parti "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem"le birlikte cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yılla sınırlandırılması ve aynı kişinin ikinci kez aday olamaması konusunda ortaklaştı.

Seçim barajı yüzde 3'e düşürülüyor

Mutabakat metnine göre, seçim barajı yüzde 3'e düşürülecek. Üzerinde uzlaşılan konular arasında, yeni bir anayasanın hazırlanması da var.

HSK kaldırılıyor

Altı parti ayrıca, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun kaldırılarak, yerine hakimler kurulu ve savcılar kurulunun ayrı ayrı kurulması konusunda da uzlaştı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnine göre, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın hakimler kurulu ve savcılar kurulunda görevi olmayacak.

AYM'nin yapısı değişiyor

Ortaklaşılan bir diğer konu ise, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi hakkında oldu. Metne göre, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 21'e çıkıyor, Cumhurbaşkanı'na yalnızca 2 üyeyi atama yetkisi veriliyor. Diğer 19 üye ise seçimle yüksek mahkemenin üyesi olabilecek. (Haber Merkezi)

 

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.