Mirası bölüşemeden haczi bölüştüler

Mirası bölüşemeden haczi bölüştüler
Varislerin miras paylaşımı her dönem büyük tartışmalara konu olurken, babadan kalma mallar sonrasında çeşitli sıkıntılara yol açabiliyor

Haber Merkezi - Babadan kalma malların kardeşler arasında paylaşımında çıkabilecek sorunlar bir yana miras kalan mallar üzerinden bir kardeşe gelen haciz diğer kardeşlerin de başını ağrıtabiliyor.

Babadan kalma araziden hak ettiği payı alamadan hacizlik olan genç varis Tigris Habere konuştu.

İş yaşamına yeni katılan ve asgari ücrete alanı dışında zar zor bir iş bulabilen üniversite mezunu genç varis veraset sisteminin açmazlarına işaret etti: “Yeni kanun tasarıları ile beraber gelen sistemde, mülk sahibi vefat ettiğinde varisler belli bir süre içinde kalan malı intikal etmesi gerekiyor. Belirlenen süre içinde intikal edilmez ise araziye devlet el koyabiliyor. Ve kardeşlerden biri dava edildiğinde ise davacı isterse diğer kardeşlerini davaya ekleyebiliyor. Dava ile alakası olmayan kardeşlere 3 tebligat gidiyor. 3 tebligata 1 hafta içinde yanıt verilmediği takdirde ise diğer kardeşlerde davaya dahil oluyor. Ve haciz artık onlara da işliyor.”

Babadan miras kalan arazilerinin kardeşler arasında henüz paylaşılmamasından kaynaklı kardeşine gelen haciz yüzünden, kendi payına düşen araziyi alamadan hacizden sorumlu tutulan bir varis yaşadıklarını Tigris Habere anlattı.

Mirastan önce haciz geldi

Hak ettiği mirastan payını alamadan haciz belası ile karşı karşıya kalan ve ismini vermek istemeyen bir varis şunları söyledi: “Yeni kanun tasarıları ile beraber gelen sistemde, mülk sahibi vefat ettiğinde varisler belli bir süre içinde kalan malı intikal etmesi gerekiyor. Belirlenen süre içinde intikal edilmez ise araziye devlet el koyabiliyor. Ve kardeşlerden biri dava edildiğinde ise davacı isterse diğer kardeşlerini davaya ekleyebiliyor. Dava ile alakası olmayan kardeşlere 3 tebligat gider. 3 tebligata 1 hafta içinde yanıt verilmediği takdirde ise diğer kardeşlerde davaya dahil olur. Ve haciz onlara da işler artık. Eskiden böyle bir sistem yoktu ama şuan var. Bu da günümüz koşullarında yoğun yaşayan kişiler için oldukça sıkıntılı bir durum. Olur da tebligatları göremezse diğer kardeşlerde artık davanın bizzat içinde yer alıyor.”

Babadan miras mı kaldı bela mı?

İş yaşamına yeni katılan ve asgari ücrete alanı dışında zar zor bir iş bulabilen üniversite mezunu genç varis sözlerini şöyle noktalayarak veraset sisteminin açmazlarına işaret etti: “Babadan bize miras mı kaldı bela mı bazen bunu bile düşündüğüm oldu. Zaten dar geçinen biriyim. Şimdi benimle alakası olmayan bir dava için avukatlık masrafları ile uğraş. Emin olun çekilecek dert değil. Üniversiteden mezun olduğumdan beridir sıkıntılar ile boğuşuyorken birde böyle bir şey karşıma çıktı. Diğer kardeşlerim arasında aynı şekilde sıkıntıyı çekenler var. Ağabeylerim bir araya gelebilip avukatlık masrafı ödeyerek kendileri ile alakası olmayan davaya karşı dava açabildiler fakat ben ve diğer kardeşlerimin durumu buna müsait olmadığı için şuan neler yapabileceğimizi bilemiyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.