Mızraklı hakkında 15 yıla kadar hapis istendi

Mızraklı hakkında 15 yıla kadar hapis istendi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi seçilmiş Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. Mızraklı’nın ‘Örgüt üyeliği' iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istendi.

Yerine kayyım atandıktan sonra 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi seçilmiş Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, hakkında hazırlanan iddianame Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede Mızraklı’nın "Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması talep edildi. 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Mızraklı hakkında 2017 yılında açılan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz olarak yargılandığı dava dosyası ile yeni dava dosyasının (iddianamenin) hukuki ve fiili bağlantıları olduğu iddiasıyla birleştirilmesini talep etti. 9. Ağır Ceza Mahkemesi talebi yerinde bularak iddianameyi kabul etti. Mızraklı’nın önümüzdeki günlerde yargılanması bekleniyor.

İddianamede 2016 yılında Mardin Nusaybin’de teslim olan Hicran Berna Ayverdi isimli itirafçının ifadeleri yer aldı. 31 Mart Yerel Seçimleri’den 11 gün önce ifadesi alınan itirafçının, Mıraklı’nın Diyarbakır’da çalıştığı özel bir hastanede bir örgüt mensubunu ameliyat ederek ertesi gün taburcu ettiğine ilişkin iddiası iddianamede yer aldı.

Yasal eylemler yasadışı gibi gösterildi

Mızraklı’nın avukatları, itirafçının teslim olduğu 2016 yılında değil de yerel seçimler öncesi beyanda bulunmasını "düzemece ifade" olarak nitelendirilmişti. İtirafçının ifadesinin yanı sıra, Mızraklı’nın katıldığı eylem ve etkinlikler de suçlamaya konu oldu. Bu suçlamalar arasında HDP Diyarbakır İl Teşkilatının düzenlediği etkinlikler, partisi tarafından düzenlenen programlar, Newroz kutlamaları sırasında alanda atılan sloganlar, Leyla Güven’in açlık grevine ilişkin açıklamalar yer aldı. Mızraklı’nın 2019 yılında katılarak konuşma yaptığı Newroz etkinliğinde atılan sloganlar da suçlamalara konu edilmiş.

Suçlamalar bununla sınırlı değil. Valilik tarafından yasaklandığı için yapılamayan eylem de suçlamalar arasında. Aralarında eski soruşturmalar olsa da, Mzraklı ile ilgili suç unsuru olarak gösterilen eylem ve etkinliklerin neredeyse tümü 2019 yılına ait. Mızraklı hakkında hazırlanan iddianamede yer alan suçlamalardan bazıları şunlar:

- 10/01/2019 tarihinde aralarında milletvekillerinin de bulunduğu grubun HDP il binasından çıkarak E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Leyla Güven'in yaptığı açlık grevine destek olmak amacıyla cezaevi önüne doğru yürüyüş yapmak istediği ancak Diyarbakır Valiliğinin yasaklama kararı bulunması nedeniyle kolluk kuvvetlerince bu yürüyüşe izin verilmediği, grup tarafından oturma eylemi yapılarak yolun kapatıldığı, şüphelinin de bu eyleme katıldığı tespit edilmiştir.

- 03/03/2019 ve 09/03/2019 tarihlerinde Bağlar İlçesinde bulunan HDP İl Binasında "Leyla Güven ve Cezaevinde gerçekleştirilen açlık grevlerine ve gözaltılara ilişkin basın açıklaması" yapıldığı, şüphelinin de söz konusu basın açıklamasına katıldığı tespit edilmiştir.

-21/03/2019 tarihinde nevruz etkinliğine katıldığı ve konuşma yaptığı, söz konusu etkinlikte örgüt lehine sloganlar atıldığı ve örgüt ile ilgili posterler asıldığının tespit edildiği,

- 17/03/2019 günü Tekirdağ F Tipi Cezaevinde hükümlü olarak bulunduğu sırada intihar eden Zülküf Gezen isimli örgüt mensubu için 18/03/2019 tarihinde mezarlıkta düzenlenen anma etkinliğine ve taziyesine şüphelinin de katıldığının tespit edildiği,

- 04/04/2019 tarihinde HDP il binasında gerçekleştirilen seçim sonuçlarına yönelik etkinliğe katıldığının ve bu etkinlikte "Öndersiz yaşam olmaz" şeklinde slogan atıldığı, örgüt mensupları için saygı duruşunda bulunulduğunun tespit edildiği,

- 06/04/2019 tarihinde Sur ilçesinde bulunan Demir Otelde, devam eden açlık grevlerine ilişkin olarak basın toplantısı düzenlendiği ve bu toplantıya şüphelinin de katıldığının tespit edildiği,

- 03/06/2019 tarihinde örgüte müzahir oluşumlar öncülüğünde, güvenlik güçlerince yapılan operasyonlarda etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarının Yenişehir ilçesinde bulunan mezarlıklarında anma etkinliği düzenlendiği ve şüphelinin de bu etkinliğe katıldığının tespit edildiği,

- 31/01/2019 tarihinde Leyla Güven ve cezaevinde örgüt mensuplarınca gerçekleştirilen açlık grevlerine destek vermek amacıyla sözde destek nöbetleri adı altında eylem yapıldığı, şüphelinin de bu eyleme katıldığının tespit edildiği,

- 19/01/2019 tarihinde istasyon meydanında gerçekleştirilen açık hava toplantısında örgüt lideri ve örgüt lehine sloganlar atıldığı, şüphelinin de bu etkinliğe katıldığı tespit edildi.

Mızraklı'nın sosyal medya paylaşımları da iddianamede yer aldı

Mızraklı’ya yöneltilen suçlamalar katıldığı eylem ve etkinlikler değil. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar da suç unsuru olarak görüldü. İddianamede Mızraklı’nın twitter hesabından yaptığı paylaşımlar ile ilgili şu ifadeler kullanıldı: “26/03/2019 tarihli açık kaynak araştırma raporuna göre Mızraklı’nın "@SelcukMizrakli" kullanıcı isimli Twitter hesabının bulunduğunun tespit edildiği, söz konusu Twitter hesabında şüphelinin paylaşımlarının ağırlıklı olarak örgüt üyelerine ilişkin olduğunun tespit edildiği, söz konusu paylaşımlar her ne kadar başlı başına terör örgütü propagandası suçunu oluşturan unsurlar içermese de, açlık grevleri ve örgüt liderine ilişkin paylaşımlar içerdiğinin ve örgütü destekler nitelikte olduklarının tespit edildiği.”

Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılmış yerine kentin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu kayyım olarak atanmıştı.

Mızraklı grevden uzaklaştırıldıktan 2 ay sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında 21 Ekim’de gözaltına alındı. Mızraklı, bir gün boyunca Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’nda gözaltında tutulduktan sonra sevk edildiği Diyarbakır Adliyesi’nde "örgüt üyesi olmak", "örgüt propagandası yapmak" iddialarıyla tutuklandı.

Mızraklı’nın yanı sıra aynı gün Diyarbakır adliyesine sevk edilen Kayapınar Beledye Eş Başkanı Kezban Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer de tutuklandı .

Kayapınar Belediye Eş Başkanı Kezban Yılmaz hakkında da iddialarda buluna itirafçı Hicran Berna Yılmaz, belediye eş başkanlarının tutuklanmasının ardından kaldığı Kayseri Kadın Cezaevinden tahliye edildi. Tutuklanan seçilmiş belediye eş başkanları Selçuk Mızraklı, Keziban Yılmaz ve Rojda Nazlıer Diyarbakır’dan Kayseri’ cezaevine sevk edildi. (Kaynak: Artıgerçek)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.