Mücevher Fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı

Mücevher Fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı
Sedeks Fuarcılık tarafından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2'nci Mezopotamya Mücevher Fuarı açıldı.

Diyarbakır’da 2. Mezopotamya Mücevher Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Sedeks Fuarcılık tarafından Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2'nci Mezopotamya Mücevher Fuarı açıldı.  500 milyon TL değerinde 2 ton altının sergilendiği fuarın en gözde ürünleri ise 6 kilogramdan yapılan ve değeri 1 milyon lirayı bulan altından elbise ile değeri 4 milyon lirayı aşan altından karpuz oldu.

 

Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2'nci Mezopotamya Mücevher Fuarına, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul, Sedeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yerdan,  Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, kamu kurum müdürleri ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen kuyumcu odaları başkanları ile davetliler katıldı. Fuarın açılış konuşmasını Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Akkul yaptı.

 

500 milyon TL değerinde 2 ton altın fuarda

Konuşmasında Diyarbakır’ın güvenli bir kent olduğuna vurgu yapan Akkul, fuarda yüz katılımcının mevcut olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 80’inin il dışından (Başta İstanbul, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Mardin, Giresun ve Ankara'dan firmalar katıldı) olduğunu belirten Akkul, fuarda 2 ton altının sergilendiğini ve bu altının değerinin de 500 milyon TL olduğunu ifade etti. Fuarın kent ekonomisine canlıklı kazandırdığını ifade eden Akkul, otellerde boş yer kalmadığına vurgu yaptı.

‘Kent içi fuarcılığa dönmemiz gerekiyor’

 

Akkul’un ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya bir konuşma yaptı. Kaya konuşmasında fuarcılığın kent ekonomisindeki önemi üzerinde durdu. Son zamanlarda Diyarbakır’ın bir fuar merkezi haline geldiğini belirten Kaya, fuarlarda çeşitliliğin arttırılması gerektiğini söyledi. Yeni bir fuar alanına ihtiyaç olduğunu belirten Kaya, Diyarbakır’da fuarcılığın daha da geliştirilmesi için şu önerileri sıraladı: “Kent içi fuarcılığa dönmemiz gerekiyor. Şehir merkezinde yürüme alanlı kent fuarları yaratmamız gerekiyor. İhtisas fuarı ve kent içi fuarını birlikte yürütebiliriz. Bu sayede de Diyarbakır gerçek anlamada bir fuar kenti olur. Artık fuar yapan kuruluş hailine gelmemiz gerekiyor. Yalnızca Diyarbakır’da fuar yapmakla yetinmeyeceğiz, kuracağımız bir fuarcılık anonim şirketi ile diğer fuarcılık şirketleri ile ortak yapılar oluşturarak bölge ülkelerine fuar ihraç edecek bir konuma kendimizi taşımamız gerekiyor.”

Her ile bir fuar olmaz!

Her ilde fuar açılmasını eleştiren Kaya, “Her ile fuar yaparsanız, katılımcı sayısında düşüş ve süreç içerisinde de o fuarcılık ne katılana ne yapana ne de stant açana hiçbir faydası olmadığı gibi hızla çöker. Onun için bu bölgede bazı merkezler oluşturulması gerekiyor. Diyarbakır bu noktada artık bir fuarcılık merkezi haline geldi” dedi.

‘Diyarbakır’ın merkez konumu daha da güçlenecek’

 

Fuar açılışında son konuşmayı ise Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu yaptı. Fuarı organize eden ve fuara katılım sağlayanlara teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Vali Güzeloğlu, Diyarbakır’ın gelişen ekonomisinde fuarcılığın önemine dikkat çekti.

Tarihsel süreçte Diyarbakır’ın bölgede öne çıkan bir kent olduğuna vurgu yapan Güzeloğlu, “ Sadece stratejik önemi ve jeostratejik konumu değil sahip olduğu sosyal ve beşeri zenginlikleri, tarihin her döneminde var olan ticaret geleneği, bunu güçlendiren sosyal ve fiziksel altyapıları Diyarbakır’ı şüphesiz bir merkez konumuna taşımıştır. Bu gelecek her gün daha da güçlenerek geleceğe aktarılacaktır” dedi.

‘Diyarbakır’ı fuarlarla taçlanmış bir geleceğe doğru bir yürüyüşe konu etmemiz gerekiyor’

Kent ekonomilerinin ülkelerin kalkınmasında oynadığı role sahip olduğuna değinen Güzeloğlu, “Diyarbakır’ın geleceğe doğru yürüyüşünde şüphesiz hizmetler sektörü ve fuarlar çok önemli bir yer tutuyor. Bugün dünya ölçeğinde kurumsallaşmış birçok kent fuarlarıyla öne çıkan ve yılda düzenledikleri fuarlarla adeta ekonomik anlamda çok önemli katkılar sağlayan bir yere getirdiler. Belki bu anlamda biraz geç kalsak da hiçbir şey başlamamak kadar geç değildir. Bu yüzden Diyarbakır’ı hem konumuyla hem de taşıdığı dinamiklerle fuarlarla taçlanmış bir geleceğe doğru bir yürüyüşe konu etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

İhtisas fuarları…

Fuarcılık anlamında Diyarbakır’ın potansiyel kapasitesinin çok daha ileride olduğunun altını çizen Güzeloğlu, “İhtisas fuarları perspektifiyle bile baktığınızda çok önemli kullanılabilir, gerçekleştirilebilir ve fuar anlamında kent ekonomisine katkı üretebilir başlıklarımız ve şüphesiz sahip olduğumuz imkânlarımız var. Bu noktada Diyarbakır’ın tarihten gelen bir kadim geçmişi zenginliğiyle ve geleceğe yürüyen iddiası bir şehir kimliğiyle bu fuarların oluşumunu, çoğalmasını ve ihtisas fuarlarıyla zenginleşmesini içtenlikle destekliyoruz” ifadelerini kulandı.

Kendisiyle anılan markalar…

 Mücevher Fuarlarında katma değerin yüksek olduğuna işaret eden Güzeloğlu, “Bu tip katma değeri yüksek alanlarda Türkiye’nin marka, patent ve kendisine özgü özellikle telife konu hak ve mülkiyetle buluşmasının da ayrıca gereğine inanıyoruz. Artık bugün bu ülke tasarımı, bu anlamda markalaşması ve kendisiyle anılan markaların en fazla yoğunlaşması gereken alanlardan birisinin de mücevher başlığında olduğunu biliyoruz. Artık bunların hepsinin uluslar arası alanda sürdürülebilir ve şüphesiz bizi temsil edilebilir bir boyutta bir marka başlığında buluşmasını da bekliyoruz. Umarım bu fuar bunlara katkı sağlayacak, tüm katılımcılara beklentileri anlamında şüphesiz yararlar sunacaktır” dedi.

‘Diyarbakır artık ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış durumdadır’

“Diyarbakır tarihin yazıldığı topraklardır” vurgusunu öne çıkaran Vali Güzeloğlu konuşmasını şöyle sonlandırdı: “ Medeniyet geçmişinin, binen en eski tarihi geçmişten bugüne kadar taşıyıcısı, zenginleştiricisi ve inancın, kültürün, ilimin, irfanın neşvünema olduğu topraklardır. Diyarbakır bu anlamda tarihi zenginliğini taşına toprağına, sofrasına ve her şeyine yansıtmış bir zenginliğin adıdır. Şüphesiz ülkenin her köşesine sağlanan huzur ve güven ortamında olduğu gibi Diyarbakır’ımız da huzurun ve güvenin içerisinde artık ekonomik ve sosyal kalkınmaya odaklanmış durumdadır.”

 

Mücevher Fuarına büyük ilgi

Yapılan konuşmaların ardından 2. Mezopotamya Mücevher Fuarının açılışı gerçekleştirildi. Açılışın ardından katılımcılar fuarda bulunan ürünleri inceledi. Fuarda en büyük ilgi ise 6 kilogram altından yapılan ve değeri bir milyon liraya ulaşan altından elbise ile değeri 4 milyon lirayı aşan karpuza oldu. Fuarı gezen protokol üyeleri ve kuyumcu esnafı, bu iki ürüne yoğun ilgi gösterdi.

 

Ali Abbas Yılmaz

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.