Musa Anter davasında son 3 ay

Musa Anter davasında son 3 ay
Zaman aşımına uğramasına 3 ay kalan Musa Anter davasının 35’inci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Davanın bir sonraki duruşması 15 Eylül'de görülecek.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Musa Anter’in katledilmesine dair açılan davanın 35’inci duruşması, Ankara 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Musa Anter’in oğlu Dicle Anter hazır bulundu. 15 Eylül'e ertelenen davanın, zaman aşımına uğramasına sadece 3 ay kaldı. Zaman aşımı süresinin dolmasıyla, dava Eylül ayında rafa kaldırılmış olacak.

Aile tazminatı kabul etmedi

Gazeteci ve yazar Musa Anter (Apê Musa), 20 Eylül 1992'de Kültür-Sanat Festivali’ne katılmak için geldiği Diyarbakır'da öldürüldü. Anter ailesi Türkiye’de etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesiyle 2000 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Mahkeme ön kabulden sonra 2005'te tarafları uzlaştırmak istedi ve aileye 15 bin euro önerdi. Ama aile maddi tazminat yerine ihlal kararı çıkmasını istedi ve öneriyi reddetti. AİHM 19 Aralık 2006'da Musa Anter'in yaşam hakkının ihlal edildiği ve cinayet hakkında yeterli soruşturma yürütülmediği için Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 2. maddesinin iki kere ihlal edildiğine ve Anter Ailesi'nin mahkemeye etkin başvuru hakkının elinden aldığı gerekçesiyle AİHS'in 13. maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye 28 bin 500 Euro ödemeye mahkûm oldu.

Aygan’ın itirafları

JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, 2004'te "İtirafçı Bir JİTEM'ci Anlattı" adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili bazı isimler verdi. Aygan, cinayetin sorumluları olarak Binbaşı Ahmet Cem Ersever, "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, "Hogir" kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi'nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve "Şırnaklı Hamit"i gösterdi. Savcılık, Aygan’ın iddialarını ihbar kabul ederek, 17 yıl sonra soruşturma başlattı. 29 Haziran 2012'de zanlılardan Hamit Yıldırım Şırnak'ta yakalandı ve tutuklandı. Yıldırım, bir süre sonra serbest bırakıldı. (Kaynak: Rudaw)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.