Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi
Bu yıl 29’uncusu düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Musa Anter anısına her yıl verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin 29’uncusu sahiplerine verildi.

Bu yıl da Yeni Yaşam gazetesi tarafından düzenlenen ödül töreni, Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde yapıldı. Salona Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz ile özgür basın mücadelesinde yaşamını yitiren gazetecilerin resimleri asıldı.

'Anısını yok etmeye gücünüz yetmez'

Gecede ilk olarak konuşan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, zamanaşımına uğratılan Musa Anter duruşmasına dikkat çekerek “Her ne yaparsanız yapın anısını yok etmeye gücünüz yetmeyecek” diyen Turan, “Sizler bu davaya zaman aşımı biçmiş olsanız da bu dava asla ve asla divana kalmayacak. Bu cinayeti azmettirenlerden tetiği çekenlere kadar onları koruyanlardan ve muhafaza eden iktidarlardan hesap sorulacağını tekrar etmek istiyorum. Özgür basın geleneği büyük bedeller ödedi, ödemeye devam ediyor. Gerçekleri yazmak bu ülkede her şeyden daha zor. Hani Ahmet telli diyor ya dövüşen anlatsın diye. Bu akşam ödülü alan bütün gazetecilerin önünde saygıyla eğiliyorum. Onlar olmasaydı gerçekleri öğrenme kısmı eksik kalacaktı. İyi ki mücadele ediyorlar” ifadelerini kullandı.

'Kalemi yere düşmeyecek'

Ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gecenin anlam ve önemine değinerek, “Bu gece çok önemli bir gece. Çünkü Ape Musa’nın ardıllarının ödül aldığı bir akşam. Ape Musa’nın duruşunu, bilge kişiliğini tarif emek mümkün değil. Özgür basın emekçileri onun bıraktığı kalemi hiçbir zaman yere düşürmediler. Musa amcanın kelemi her zaman hakikati halka ulaştırmak için yazıldı. Devlet sistem Musa amca ve ardıllarından hep korktular. Bizler Ape Musa’nın yoldaşları onun failleri yargılanana kadar onun hesabını sormaya devam edeceğiz. Bu yüzden Ape Musa dosyası biz bitti demeden kapanmaz. Bize verdiği mücadele aşkı asla bu dosyanın kapamasına izin vermeyecek” dedi.

'Davanın peşini bırakmıyoruz'

Yeni Yaşam Editörü Reyhan Hacıoğlu, baskı ve savaşın devam ettiği bir dönemde bir arada olmanın çok değerli olduğunu söyledi. Hacıoğlu, “Bizler hakikat ortaya çıkarmak için bedel ödeyen ve bedel ödeten bir gelenekten geliyoruz. Onların anısını yaşatamaya devam edeceğiz. Bizler yıllarca iktidarın baskı ve saldırılarına maruz kaldık. Yıllardır arkadaşlarımız tutuklandı gazetemiz bombalandı ama biz hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik. Bizler Gürleteli Ersöz’ün Musa Anter’in öğrencileriyiz. Biz bu katilleri tanıyoruz. Bizler onu öğrencileri olarak bu davanın peşini bırakmıyoruz. Değil 30 yıl üç yüz yıl geçse de biz bu davanın peşini bırakmayacağız” şeklinde konuştu.

'Kararı tanımıyoruz'

Musa Anter'in oğlu Dicle Anter ise mahkemenin verdiği kararı tanımadıklarını söyledi. Kararın insanlık dışı olduğunu vurgulayan Anter, “İnsanlık dışı bir kararla Musa Anter davası düştü. Ama Musa Anter asla düşmez çünkü Musa Anter'in küçük generalleri var. Onların elinde kurşun bizim elimizde kalemimiz var aradaki fark bu. Biz bu zamanaşımını asla kabul etmiyoruz. Türkiye hukuk artık bizim hukukumuz değil biz bu hukuku artık bu tanıyoruz” şeklinde konuştu.

Ödüller sahiplerine verildi

Türkçe Haber Dalı Jüri Özel Ödülü MA muhabirleri Semra Turan, Tolga Güney, Kürtçe haber dalında jüri özel ödülü alan Medya Üren, Fotoğraf Dalı'nda birinciliğe Eylem Akdağ layık görüldü. Jüri Özel Ödülü'nü ise Evrensel Gazetesi'nden Eylem Nazlıer aldı. Gürleteli Ersöz kadın haberciliği dalında Jinnews’ten Safiye Alagaş ödül aldı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.