Muş'ta 35 milyon yıllık deniz canlısı fosilleri bulundu

Muş'ta 35 milyon yıllık deniz canlısı fosilleri bulundu
Muş Bulanık’ta yapılan arazi araştırmasında 35 milyon yıllık olduğu tahmin edilen deniz canlılarına ait fosiller bulundu. Jeomorfolog Dr. Dölek: “1600 metre yüksekte fosillere rastlanılıyor olması, buranın daha önce deniz olduğunun işaretidir” dedi.

TİGRİS HABER - Bulanık ilçesinin Akçaarmut köyü yakınlarında fosillerle ilgili inceleme yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, bulduğu omurgasız deniz canlıları fosillerini yaş, tür ve cins tayini için paleontologlara gönderecek.

Dölek, gazetecilere, Afet Yönetim, Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak uzun süre bölgede çalışma yaptıklarını, geçen yıl arazide Mollusca fosilleri bulduklarını söyledi. Omurgasız deniz canlıları fosilleriyle ilgili haberler çıktıktan sonra bu yıl içinde Bulanık'ta da benzer fosillerin olduğu yönünde bilgi aldıklarını ifade eden Dölek, şöyle konuştu:

"Arazide Mollusca fosilleri beklerken Gastropod ve deniz kestanesi ile farklı türlere ait olduğunu düşündüğümüz fosillerle karşılaştık. Bunların 35 milyon yıl öncesine ait olabileceğini düşünüyoruz. Paleontologlardan gelen bilgiler ışığında Doğu Anadolu Bölgesi'nin coğrafyasını bu yeni veriler ışığı altında tekrar, yeniden belki yorumlayacağız. Doğu Anadolu Bölgesi coğrafyası özelinde Muş'un da paleocoğrafyası ve paleoiklim koşulları hakkında yeni verilere, yeni bilgilere sahip olmuş olacağız."

“Daha önce burada deniz olduğunun işaretidir”

Dölek, bulunan fosillerin tropikal bir denizde yaşayan canlılar olduğunu düşündüklerini dile getirerek, "Bu deniz sıcak. Yani bugünkü koşullara göre daha sıcak tropikal bir deniz. Yüksek sıcaklığa sahip. Köpek balıklarının olduğu, mercanların bulunduğu, Gastropodların, deniz kestanelerinin yaşadığı bir deniz veya bir ekolojik ortamdan bahsediyoruz. Buranın paleocoğrafyası yeni yorumların yapılmasına neden olacaktır. 1600 metre yüksekte fosillere rastlanılıyor olması, doğal olarak buranın daha önce deniz olduğunun işaretidir. Bizi şaşırtan özelliklerden bir tanesi de acı su veya göl ortamından sıcak deniz canlılarına ait fosillere geçiş olması buranın paleocoğrafyasıyla ilgili belki de yeni yorumların yapılmasına neden olacaktır." diye konuştu. (AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.