Nahit taşa şekil veren eller

Nahit taşa şekil veren eller
Mardin'de "beyaz elmas" olarak bilinen katori (nahit) taşı, usta ellerde motifler işlendikten sonra birçok yapıda kullanılıyor.

TİGRİS HABER - Midyat ilçesine has bir taş çeşidi olan ve "beyaz elmas" olarak da tabir edilen katori (nahit) taşı, bölgede yapılan yapıların vazgeçilmez malzemesi olarak ilgi görüyor. Abdürrezzak Aydın (44), babasından kalan mesleği 26 yıldır yaparak bu taşa motifler işleyerek sürdürüyor.

1997 yılından beri bu işte çalıştığını belirten Aydın, mesleğin babasından kaldığını, daha sonra da akrabalarının yanında devam ettiğini söyledi. Uzun yıllardır kendi işini yaptığını ifade eden Aydın, "Bizim mesleğin tozu çok. Taşlar çok ağır. Motifleri işlemek emek istiyor. Yer sıkıntısı çekiyoruz. Alanımız dar olduğu için rahat çalışamıyoruz. Ama işimiz çok zevkli" dedi.

Mardin taşının sağlık açısından en iyi taş olduğunu iddia eden Aydın, "Kışın evleri sıcak tutar. Yazın evleri serin tutar. Su emdiği zaman taşın rengi değişiyor ama özelliğini kaybetmiyor. Cami, kilise, ev, minare ne isterseniz her yerde çalıştım. Mardin'in neredeyse her sokağında benim yaptığım taşlar mevcut. Yıllardır bu işi yapıyorum. Yapmaya da devam edeceğim" diye konuştu.

Çırak bulamadıklarından yakınan Aydın, "Gençler artık zanaata ilgi göstermiyor. Son ustalar olarak biz kaldık. Mesleğin devam etmesi için devletin el atmasını talep ediyorum. Yoksa mesleğimiz yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasına girecek" ifadelerini kullandı. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.