Nasıranlı: Dolardaki düşüş fakirliği arttırdı

Nasıranlı: Dolardaki düşüş fakirliği arttırdı
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı, dolardaki ani düşüşün toplumun büyük kısmını fakirleştirdiğini söyledi.

TİGRİS HABER - ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı, doların yükselmesi ve düşüşünde izlenen yönteme karşı görüşlerini paylaştı. Doların düşüşüne temkinli bakan Nasıranlı, doların kısa sürede 18,36 TL'ye tırmanışından sonra müdahale ile 11 TL'nin altına gerilemesinin birilerini zengin, toplumun ekseriyetini fakirleştirdiğini söyledi. Nasıranlı, "Türk parasıyla mevduat hesabını açtığınızda, paranız, faiz ya da kurdan hangisi yükselirse onun üzerinden değer kazanacak. Bu yine fırsatçı faizcileri zengin etmek değil midir?" diye sordu.

Niye geç müdahale edildi?

“Dövize zirveyi gördükten sonra müdahale edilmesinin" cevabını bulamadığı bir soru olarak durduğunu dile getiren Nasıranlı, "Madem döviz kurunun sabitlenmesi noktasında bir çalışmanın içine girilecekti neden serbest bırakılıp 18 TL'ye kadar çıktı. Bunun mantığını çözemiyorum. Bunun cevabının bir vatandaş olarak, bütün vatandaşların da sesi olarak açık yüreklilikle açıklanmasını istiyorum. Eğer dolardaki oynamayı sabitleyecek bir gücünüz var idiyse, neden buralara kadar çıkıldıktan sonra müdahale edildi. Bu müdahalenin bu yöntem ile yapılmasının ülkeye ciddi bir maliyeti oldu. Kimin cebinden çıkıyor bu maliyet ? Hepimizin cebinden çıkıyor. Birileri zenginleşti, bu zenginleşmelerde bakmak gerekir yani yapılan yüklü alım ve satımlara bakmak gerek. O birileri belki müdahale edebileceğini bildiği için dolarlarını, eurolarını sattığın da tekrar zenginleşti”diye konuştu.

Sıkı takip ve yaptırım şart

Fiyatlara doların yükselişinin yansıdığını ama düşüşün yansımadığına dikkati çeken Nasıranlı, "Fiyatların düşmesi için sıkı takip ve yaptırımın olması gerekiyor. Fiyat artışına doların neden olduğunu düşünüyorsak, dolar ciddi manada düşmüşse bunun da fiyatlara yansıması gerekmiyor mu? Gerekiyor. Bunu gördük mü? Görmedik. Toplumda yarının ne olacağını kestiremeyen ciddi bir kesim var. Bunu görmüyorsanız ya bu toplumu okuyamıyorsunuz ya evinin, ailesinin, çocuğun ihtiyacını gideremeyen veya gidermekte zorlanan büyük bir kesimin durumunu görmüyorsunuz ya da bütün bunları gördüğünüz halde birçok şeyi es geçiyorsunuz." ifadelerini kullandı.

‘Piyasa ile inatlaşılmaz’

Piyasadaki belirsizliğin yatırımı engellediğini ve bunun giderilmesi gerektiğinin altını çizen Nasıranlı, faize İslami değerler nedeniyle karşı olduğu vurgulayarak, "Piyasayla inatlaşarak piyasanın yönetilemeyeceğini söylüyorum. Eğer faiz indirilecekse uzun vadede, kontrollü bir şekilde indirilmesi gerekir. Siz ne yaptınız? 'Biz faizi indiriyoruz' dediniz. Bir taraftan bunu yaparken diğer taraftan Türk lirasıyla mevduat hesabını, döviz kurunun yükselmesine bağladınız. Bu, vatandaşın cebinden alıp parasını faize yatıranlara aktarmaktır. Bu faiz değil midir? Bunun başka açıklaması var mı?" şeklinde konuştu.

‘Uzun vadeli çalışma gerekiyor’

Kendisinin faize karşı olduğunu tekrarlayan Nasıranlı, "Ama bir ülke yönetiyorsunuz, 20 yıllık bir süreçte bununla ilgili uzun vadeli bir çalışmanın olası gerektiğine inanıyorum? Yani birçok ülkedeki faiz oranlarına bakalım Türkiye'dekine bakalım." diyerek Türkiye'deki yüksek faiz oranlarına işaret etti. Kurun yükselmesiyle hükümetin "Çin modelini" dillendirmesini ekonomideki belirsizlikten dolayı gündeme geldiğini görüşünü dile getiren Nasıranlı, " Yöneticilerimizin kafası karışık. Deneme yanılma yöntemiyle kısa sürede birçok yöntemi denemek zorunda kalındı. Ve her seferinde buna bir isim takmak zorunda kalındı. En son Türk modeli diye bir şey söyledi. Birçok ekonomist dedi ki 'Bu yöntem 1970'lerde denenmiş ve bankaların batışı ile sonuçlanmış. O zaman yeni bir şey değil' Türkiye, 2022'ye girerken 1970'lerde denemiş bir yönteme dönülmesi ne kadar doğru olacak uzun vade de hep beraber göreceğiz? Dolayısı çok da bilinçli bir çalışmanın olduğuna ben kanaat getiremiyorum." sözleriyle değerlendirmesini noktaladı. (Tigris Haber)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.