Nusaybin Belediyesi kültürel mirasa sahip çıkıyor

Nusaybin Belediyesi kültürel mirasa sahip çıkıyor
İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Nusaybin Belediyesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilen Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesine sahip çıkıyor.

Nusaybin Belediye Başkan Vekili olarak da görevlendirilen Kaymakam Ergün Baysal'ın talimatıyla belediye ekipleri, tarihi Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesinin bulunduğu bölgede çalışma başlattı.

Nusaybin Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ramazan Akay, AA muhabirine, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) bünyesinde "Nusaybin Kültür-İnanç Parkı Çevresi ve Zeynel Abidin Sokak İyileştirme" projesi kapsamında çalışma başlattıklarını söyledi.

Söz konusu bölgelerde altyapı çalışmalarını tamamladıklarını bildiren Akay, "Kültür ve İnanç Sokağı"nda üst yapı çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

Ramazan Akay, şöyle konuştu:

"110 metre betonarme ihata duvarı, 3 bin 300 metrekare doğal küçük bazalt taşı ile yol kaplaması, projedeki toplam uzunluğu yaklaşık 500 metre olan Zeynel Abidin Sokağı'nda kaldırım, bordür döşemesi, ihata duvar kaplaması, sokağa bakan bütün evlerin dış cephe kaplaması çalışmasını tamamladık. Yapılarda Midyat katoli taşı ile el işlemeli taş süslemesi, ihata duvarına ferforje korkuluk ve kapı, 48 sokak aydınlatma direği ve 15 cadde led süslemesi çalışmalarını da bitirdik. Sokağı trafiğe kapatmayı hedefliyoruz. Bölgenin yapısına uygun daha tarihi bir görünüm için sokağa bakan evlerin pencerelerine tek tip ferforje korkuluk ve pencere saksılığı takılacak."

Öte yandan, çalışmaları büyük oranda tamamlanan "Kültür ve İnanç Sokağı" vatandaşların ilgisini çekiyor.

Sokak boyunca Nusaybin Belediyesine ait logonun da bulunduğu ışıklandırma, sokağa yeni bir görünüm kazandırdı.

Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesini ziyarete gelen vatandaşların, sokakta fotoğraf çektirdikleri gözlendi.

Unesco Dünya Miras Merkezi tarafından 15 Nisan 2014'te yapılan değerlendirme sonucunda, Nusaybin'de Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesinin içinde bulunduğu Kültür İnanç Parkı, Türkiye'de 13 tarihi şehir ve mekan ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilmişti.(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.