ÖDP ve Haziran Hareketi’nden Eş Başkanlara ziyaret

ÖDP ve Haziran Hareketi’nden Eş Başkanlara ziyaret
Suriçi’nde evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere topladıkları yardımları ulaştırmak amacıyla Diyarbakır’a gelen ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ile Haziran Hareketi’nin temsilcileri Eş Belediye Başkanlarını ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Eş Başkanlar, Suriçi’nde 6 mahallede evini terk edenlerin tamamına ulaşıldığını, gıda, giysi gibi temel ihtiyaçların karşılandığını, ancak insanların evlerinin yıkıldığını, bu nedenle uzun süreli bir dayanışmaya ihtiyaç olduğunu açıkladılar.

Suriçi’nde sokağa çıkma yasağı ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere topladıkları yardımları ulaştırmak için Diyarbakır’a gelen ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ile Haziran Hareketi’nin Gaziantep, Adana ve Mersin temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, Suriçi’nde çatışmalar nedeniyle yerinden yurdundan olan halkla dayanışmak için yardım topladıklarını kaydetti. Söz konusu yardımları yerine ulaştırmak amacıyla kentte bulunduklarını belirten Taş, topladıkları yardımları Rojava Derneği ile birlikte Suriçi halkına ulaştıracaklarını söyledi.

 

KIŞANAK: ÜLKEDE HUKUK RAFA KALKTI

Ardından konuşan Eş Başkan Gültan Kışanak ise, dayanışmanın daha fazla güçlenmesi gereken bir süreçten geçildiğine dikkat çekerek, “Ülkede hukuk rafa kalktı. Beğenmediğimiz Anayasa bile işlemiyor. ‘Mevzuata takılmayın yaşanan bir sorunda bana gelin’ diyen bir Türkiye ve Cumhurbaşkanı var.” dedi. Bu olumsuz tablo karşısında temel insani normlara sahip çıkmak gerektiğine işaret eden Kışanak, bunu da dayanışma ruhuyla başaracaklarını, bu yüzden ziyarete büyük bir anlam ve önem verdiklerini ifade etti.

 

İNSANLARA ULAŞTIK, YARDIM ETTİK

Sur’da evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarla ilgili de bilgi veren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “62 gündür sokağa çıkma yasağının kesintisiz devam ettiği 6 mahalleden yaklaşık 22 bin insan evini terk etmek zorunda kaldı. Bizler evini terk etmek zorunda kalanların tamamına ulaşabildik. Büyükşehir, ilçe belediyeler ve Rojava Derneği ile birlikte saha çalışması yaptık. Mağdur aileleri ziyaret ettik ve kaldıkları koşulları öğrenmeye çalıştık. Elimizdeki bütün imkânları paylaştık. Gıda, giysi ve battaniye gibi şeyleri kısmen temin ettik. Tabii bu durum geçici değil, nihayetinde bu insanlar artık dönebilecekleri evleri yok ve Sur’da 6 mahallenin tamamının yıkıldığını biliyoruz. O nedenle uzun süreli bir dayanışma ve çözüme ihtiyaç var.”

 

22 BİN KİŞİNİN EVİ YOK

75 bin insanın yaşadığı bir ilçede bütün yaşam alanları ile birlikte ekonominin çöktüğünü vurgulayan Kışanak, “Sağlık hizmetleri ve eğitim yapılamıyor. Can güvenliği yok. Şu andan itibaren artık 22 bin kişinin evi de yok. Böylesine büyük bir yıkım tablosu var. Bu olumsuz tablo sürdürülebilir bir dayanışma ile aşılır. Aynı zamanda Sur’un rant alanına dönüşecek ve orda yaşayan insanları militarize edecek bir planlama da ortaya çıktı.” şeklinde konuştu.

 

ANLI:  ZİYARET ANLAMLI VE DEĞERLİDİR

Bu dönem yöre halkının en büyük beklentisinin ülkenin batısından bu sesin ve çığlığın duyulması olduğunun altını çizen Eş Başkanı Fırat Anlı ise, “Son dönemde bu çağrıya dönük olumlu gelişmeler var. İşte dostlarımız, arkadaşlarımız, kardeşlerimiz ve yoldaşlarımız bizi yalnız bırakmıyorlar. Bugünde sizlerin bu ziyareti oldukça anlamlı ve değerlidir. Bu ülkede eğer bir arada kardeşçe ve onurlu yaşayacaksak, o yüzden sizlerin ziyareti Cizre’de yaşananlara karşı artık ciddi anlamda sahiplenmenin gelişmesi, o umudu büyüten bir roldür. Hep beraber bu kör karanlığa ve insanı nefesiz bırakan bu tabloya karşı mücadele edeceğiz. Şundan da eminiz ki, Türkiye’de barıştan, kardeşlikten, özgürlükten yana namuslu ve onurlu milyonlarca kişi var. Karadeniz’den Akdeniz’e İç Anadolu’dan Trakya’ya kadar insanların beraber ve özgür bir şekilde yaşayabilecekleri bir ülke yaratılacaktır” ifadelerini kullandı.

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.