Öğretmenlik hayalini bitirdiler!

Öğretmenlik hayalini bitirdiler!
Öğretmenlik hayali suya düşen Çocuk Gelişimcisi Reyhan Petekkaya, ekmek kavgası için kendine yeni bir kapı açtı

 

 

 

Zarokistan anaokulunda çocuklarla Zazaki konuşan Petekkaya, işsiz kalmasının ardından yeniden hayata tutunmak için köy pazarı açtı. Çermik ilçesinden aldığı köy ürünlerini satarak geçimini sağlamaya çalışan Petekkaya, yaşadığı zor günleri Tigris Habere anlattı.

 

'Oyunlarımız, tekerlemelerimiz, şarkılarımız, etkinliklerimiz her şey Zazaca idi'

Diyarbakır Çermikli ve İki yıllık evli olduğunu ifade eden Reyhan Petekkaya, bir buçuk yıl çalıştığı Zarokistan'da geçen günlerinden bahsederken şunları söyledi: " Zarokistan'da Zazaki öğreticisi idim. Aslında öğretmek değildi işimiz sadece Zazaca konuşuyorduk. Yani, diğer kreşlerden tek farkımız Zarokistan'da Zazaca konuşuyorduk. Kreşimizdeki oyunlarımız, tekerlemelerimiz, şarkılarımız, etkinliklerimiz her şey Zazaca idi."

'20 Şubat 2017 tarihinden itibaren işsiz kaldım'

Büyükşehir Kayyumu tarafından sözleşmesi yenilenmeyen Petekkaya, işsiz kalmasına neden olan süreci şöyle özetledi: "Zarokistan hala hizmet veriyor ancak atanan kayyum bizimle yeni bir sözleşme imzalamadığı için işsiz kaldım. 20 Şubat 2017 tarihinden itibaren işsiz kaldım. Çocuk Şubeye atanan kişi bizi işten çıkardı ve birkaç gün sonra kendi akrabalarını, tanıdıklarını aldı. Benimle birlikte 40'a yakın kişi işten çıkarıldı. Neden çıkarıldığımız konusunda da bize herhangi bir açıklama yapmadılar."

'Düğünümüzde biriktirdiğimiz tüm paramızı işsiz kaldığımız süre boyunca harcadık'

 Eşi de işsiz kalan Petekkaya, 8 aylık işsizliğinde yaşadıklarını şöyle ifade etti: "Eşim de Irak'ta çalışıyordu ama onun işleri de iyi gitmedi ve o da oradaki ticaretini bırakıp buraya geldi. Yani, kısa süre içinde ikimiz de işsiz kalmış olduk. Yaklaşık 8 ayı işsiz geçirdik. Bu süreçte çok zorlandık. Yeni evliydik ve düğünümüzde biriktirdiğimiz tüm paramızı işsiz kaldığımız süre boyunca harcadık. Evimizin kirası, ev masrafları derken hiç birikimimiz kalmadı."

img_7885.jpg

'Öğretmenlik yapmak benim en büyük hayalimdi'

 İşsizliğinde yaşadığı maddi zorluklardan çok öğretmenlik hayalinin suya düşmesine üzülen Petekkaya, "Aslında işsiz kaldığım süre boyunca maddi olarak çok yıprandım ama ondan da çok manevi olarak bu süreç çok yıpratıcı geçti. Çünkü ben okulumu çok zor koşullarda okumuştum ve mesleğimi çok severek yapıyordum. Tabii herkesin bir hikayesi vardır, herkesin hayatında bin bir zorluk vardır ama benim öğrenim hayatım gerçekten çok zor koşullarda geçti. Ben ortaokul ve liseyi dışarıdan okudum. Sonrasında Dicle Üniversitesi Silvan Meslek Yüksek Okulunu kazandım. Ön lisans Çocuk Gelişimi okudum. Geceleri çalışıp gündüz okula gidiyordum. Çok uykusuz kaldım ama hiç dert etmedim çünkü öğretmen olmayı çok istiyordum. Çocukları çok seviyorum ve öğretmenlik yapmak benim en büyük hayalimdi. Tam hayalime kavuştum derken bir buçuk yıl sonra işten çıkarıldım. İşsiz kaldım ve bir şekilde maddi ihtiyaçlarımı karşıladım. Bunun için köy ürünleri pazarı açtım. Ya da hiç bir şey yapamasaydım, gider pazarlarda tezgahçılık yapardım. İnsan bir şekilde para kazanır ve geçimini sağlar ama şuan benim hayallerim, umudum yok oldu. Öğretmenlik yapmak için Diyarbakır'da birçok koleje, kreşe, anaokuluna başvuruda bulundum. Ücretli öğretmenlik için başvurdum ama hiçbirinden olumlu bir yanıt alamadım. Bazıları ise sabahtan akşama çalışma karşılığında 700 TL teklif ettiler" diye konuştu.

'Öğretmenlik kapıları kapanınca mecburen...'

Öğretmenlik yapmasına imkan tanınmayan Petekkaya, Köy ürünleri pazarı ile yaşama tutunma sürecine ilişkin şunları söyledi: "Öğretmenlik kapıları kapanınca mecburen eşimle birlikte bir iş kurmaya karar verdik. Birçok iş düşündük ama sonunda köy ürünleri pazarı açmaya karar verdik. Çünkü Diyarbakır halkı da son zamanlarda daha çok fabrikasyon ürünü gıdalarla beslenmeye başladı. İnsanlarımızın fabrikasyon ürünü sağlıksız gıdalar yerine köy ürünü doğal gıdalarla beslenmesine katı sunmak istedik ve bu işi seçtik. Çermik ilçemizin doğal gıda ürünlerini satmak için Çermik Köy Pazar'ını açtık. 2017'nin kasım ayından bu yana hizmet veriyoruz. Şuan işlerimiz idare eder. Büyük bir kazancımız yok. Sadece dükkan kiramızı ve evimizin masraflarını çıkartıyoruz. Gerçi üç aydır dükkan kiramızı ödemek için borç almak zorunda kaldık. Çünkü yaz döneminde işlerimiz hiç iyi gitmedi. Bazı günler ciromuz 50 TL'yi bulmayabiliyor."

Köy ürünleri Çermik Pazarında!

Ağırlıklı olarak Çermik ilçesinden temin ettiği köy ürünlerinin satışını yapan Petekkaya, sattığı bu gıda ürünlerinden başlıcalarını şöyle sıraladı:  "Menengiç kahvemiz Çermik'ten, ev yapımı kurutmalıklarımız var. Kumda kavrulmuş Çermik leblebimiz var. Peynirlerimiz, tereyağımız, yoğurdumuz hep Çermik'ten geliyor. Zeytinyağımız İzmir'in saf zeytinyağı."

Harun Aytulun / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.