OHAL Komisyonunda hukuksuz haller

OHAL Komisyonunda hukuksuz haller
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Diyarbakır Şubesi’nden yapılan açıklamada “Kurum kanaati” gerekçesiyle KHK ile işlerinden atılan çalışanlara OHAL Komisyonunca red kararı verilmesinin hukuksuzluğu vurgulandı.    

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Diyarbakır Şubesi, “Kurum kanaati” denilerek KHK ile işten atılan çalışanların durumuna ilişkin bir açıklama yaptı.

khk.jpeg

BES Diyarbakır şubesinde yapılan açıklamayı şube sekreteri Suphi İzol okudu.

135 bin ihraç!

Açıklamada, “15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek hükümet tarafından ilan edilen OHAL’ ile demokrasi ve özgürlükler askıya alınmış, çıkarılan KHK’ler ile 135 bini aşkın kişi fişleme, müdür/kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı gibi normal koşullarda asla suç olmayan gerekçelerle kamudan ihraç edilmiş, hukukun temel ilkeleri ayaklar altına alınmıştır. KHK’ler ile gerçekleştirilen ihraç işlemiyle genel hukuk değerleri ve ulusal mevzuat gereğince tanınan haklar yok sayılmıştır” denildi.

“OHAL Komisyonu 50 bin dosyanın %90’ınından fazlasını reddetmiştir”

OHAL gerekçesi ile KHK mağdurlarının yargı yolu ile hak arama girişimleri engellendiğinin ve AİHM’e taşınan kimi başvurular da reddedildiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Siyasi iktidarın oyalama ve yargı süreçlerini uzatma amacı ile kurduğu Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu mağduriyetler başladıktan 1 yıl sonra başvuru almaya başlamış, iki yıl süre ile kurulan komisyonun çalışma süresi dolduktan sonra süre bir yıl daha uzatılmış, muhtemelen de tekrar uzatılmaya devam edecektir. Komisyon, iki yıllık sürede karara bağladığı 50 binin üzerindeki dosyanın %90’ınından fazlasını reddetmiştir. Bu durum göstermektedir ki komisyon mağduriyetleri yargıya taşımanın önünde bir barikat olarak işlev görmektedir.”

“85 üyemiz ihraç edilmiş, 5’i OHAL Komisyon kararıyla görevine başlamıştır”

“OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonunun Türkiye’nin hukuk sistemi içinde bir tarifi yoktur” denilen açıklama şöyle devam etti: “Mevzuatça belirlenmiş bir yargı mercii değildir. Bu durum yasalara ve anayasaya, yargısal işleyişe açıkça aykırıdır. İhraç edilen kamu emekçilerinin başvurularını hangi usul ve esasa göre kabul ya da ret ettikleri, yaptıkları soruşturmada hangi kıstasların temel alındığı tamamen muğlâktır. Bu muğlâklık bilinçli olarak tasarlanmış ve bir politika olarak benimsenmiş olup iktidarın istediği kararların çıkması amaçlanmıştır. Şöyle ki; bugüne kadar şubemizden 85 üyemiz ihraç edilmiş, ihraç edilen üyelerimizden 5’i OHAL Komisyon kararıyla görevine başlamıştır. Ancak 9 üyemizin talebi ret edilmiştir. Ret edilme gerekçeleri ise kimine kurum kanaati diyerek kurum değerlendirme yazıları, Kimine de geçmiş zamanda sendikal eylemler nedeniyle açılan soruşturmalar ve davalardan almış olduğu takipsizlik ve beraat kararı olmasına rağmen üyelerimize OHAL komisyonu tarafından ret kararı vermiştir. Başvurusu reddedilen üyelerimizle ilgili Ankara İdare Mahkemesinde davaları açılmıştır ve hukuki süreçler sonuna kadar takip edilecektir.”

İstihbari bilgilerin hukuken geçerliliği yok!

OHAL Komisyonu’na gönderilen kurum kanaatlerine vurgu yapılan açıklamada, “Kurumlar tarafından komisyona gönderilen yazılarda “düşünceler”  ve “kurum değerlendirme yazısı” başlığı altında, kamu emekçilerinin yasadışı örgütler ile iltisaklı olduğu yolundaki değerlendirmeler bildirilmektedir. Kurum görüşünde yer alan bilgilerin istihbari nitelik taşımaları nedeniyle hukuken geçerli başka bilgi ve belgelerle doğrulanmadıkça delil gücünde kabul edilmeleri hukuken mümkün değildir. Komisyon kararı sonrasında tarafımızca açılan davalarla ilgili mahkemelere aynı Kamu kurumları tarafından gönderilen personel bilgi dosyalarında, kamu emekçilerinin yasadışı örgütler ile iltisakî, irtibatı ve mensubiyeti olduğu yönünde somut herhangi bir bilgi yer almamaktadır” denildi.

İhraç edilenler görevlerine iade edilsin!

Açıklamada son olarak şunlar vurgulandı: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle güvence altına alınan adil yargılama ilkesine, masumiyet karinesine, disiplin hukukunun temel ilkelerine, savunma hakkına ilişkin anayasal ve yasal kurallara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına açıkça aykırı olan bu tutumdan bir an önce vazgeçilmelidir. KHK ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin biran evvel görevlerine iade edilmesini istiyoruz.” 

                                                                              

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.