Okullarda şiddeti sona erdirecek proje

Okullarda şiddeti sona erdirecek proje
Okullarda öğrencilerin yaşamış olduğu sorunların çözümü için kurulan ‘Okullarda Akran Arabuluculuğu’ projesi kapsamında Diyarbakır’daki bazı okullarda eğitim semineri düzenledi. Eğitim programında Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü ile eski MÜSİAD Başkanı İsmail Şanlı birer konuşma yaptı. 

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Diyarbakır Şubesi ile Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü eğitmenliğinde düzenlenen ‘Okullarda Akran Arabuluculuğu’ konulu Eğitime, muhtelif okullara mensup Eğitimciler, veliler, öğrenciler, basın yayın kuruluşlarının temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

PROJENİN FAYDALARI, ÖĞRENCİLERE ANLATILDI

Bir hayli ilgi gören, üç farklı ortaokul ve bir lisenin öğretmenleri ve psikolojik danışmanlara yönelik verilen Eğitimde, okullarda öğrencilerin yaşadıkları anlaşmazlıklar üzerine ‘Akran Arabulucu’ öğrenciler yetiştirilerek, kendi arkadaşlarına yönelik sorunların çözümünde arabulucu rolünde çalışmalar yapılması konusunda, detaylı bilgiler aktarıldı.

Eğitim programında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü, şunları söyledi:

‘Arabulucu öğrenci liderlik becerilerini geliştireceği gibi, Arabulucu öğrenci yaşamının her noktasına taşıyacağı iletişim, konuşma ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirecektir. Arabuluculuk, öğrencilerin kendi sorunlarını yapıcı bir şekilde çözebilme konusunda adanmışlıklarını arttıracaktır. Arabulucu öğrenci, yaşamının ve kariyerinin her noktasına taşıyacağı müzakere, diyalog ve sorun çözme becerilerini geliştirecek ve ilerletecektir. Öğrenciler kendi anlaşmazlıklarını çözme konusunda daha fazla sorumluluk alacaklardır. Arabuluculuk süreci, öğrencilere duygularını paylaşabilme, diğer öğrencileri anlama, empati ve çeşitli gereksinimlerini olumlu yöntemlerle karşılama yollarını kazandıracaktır’.

DİYARBAKIR AKRAN ARABULUCU LİDER ÖĞRENCİ PROJESİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abbas Türnüklü şöyle devam etti: ‘Diyarbakır Müzakereci Arabulucu Lider Öğrenci Projesi ile, kent genelinde toplumsal uzlaşı ve bütünleşmeye, gençler eliyle katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu genel amaç çerçevesinin yanı sıra, özelde ise, liselerde ve ortaokullarda her bir sınıfta yetiştirilecek, ‘müzakereci arabulucu’ lider öğrenciler aracılığıyla, bir yandan kişisel düzeyde şiddet kültürünün önlenmesi, azaltılması ve dönüştürülmesi için emek harcanırken, öte yandan toplumsal uzlaşı, diyalog ve bütünleşme kültürünün geliştirilmesine katkı sağlanabilecek.

Bu hedeflere ulaşmak için, doğrudan kişiler arası şiddet üzerine odaklanmak yerine, farklı bir yol izlenmektedir. Asimetrik bir çizgi izlenerek, öğrenciler arası şiddetin azaltılması yerine, öğrencilere alternatif anlaşmazlık yönetim becerileri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Eğer, bireyler müzakere, diyalog ve arabuluculuk gibi yöntemlerle her günkü yaşadıkları anlaşmazlıklarını yönetirler ise, daha seyrek şiddete başvuracakları ve karışacakları düşünülmektedir. Dolayısıyla, diyalog, müzakere ve arabuluculuk becerileri gelişmiş bireyler, aralarında yaşadıkları anlaşmazlıkları ve uyuşmazlıkları yine kendileri yapıcı, onarıcı ve barışçıl yollarla yönetecekleri için daha seyrek şiddete yönelecekleri ve başvuracakları düşünülmektedir’.

proje-(1).jpg

ÖZŞANLI: PROJENİN PARÇASI OLMAKTAN KIVANÇ DUYARIM

Diyarbakır’ın bağrından çıkmış, ömründe binlerce kan davalı ve husumetli aileleri barıştıran merhum Sait Özşanlı’nın oğlu, MÜSİAD Eski İl Başkanı İsmail Özşanlı da, bu projenin parçası olmaktan gurur duyacağını belirterek şunları söyledi: ‘Rahmetli babam, Azim ve sabırla sürdürdüğü mücadeleler sonucu senelerce süren kan davalarının barışla sonuçlanmasını sağladı. Hem rahmetli babamın anısına, hem de geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın Eğitimine katkı noktasında, böylesi hayırlı çalışmaların parçası olmak, bizim için onur vesilesidir. Dolayısıyla, bu tür Eğitici ve Öğretici projelere katkı noktasında, elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz’.

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Diyarbakır Şube başkanı Ramazan Aydın ise, ‘Eğitim içerikli etkinliğimize destek olan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürümüz Doç. Dr. Sayın Feysel Taşçıer, Eğitimci Prof. Dr. Abbas Türnüklü, İsmail Özşanlı’ya ve bütün katılımcılara en kalbi duygularımızla teşekkürlerimizi iletiyoruz’ şeklinde konuştu.

Etkinliğin sonunda, Prof. Dr. Abbas Türnüklü, ‘Akran Arabulucu Eğitim’ projesine sağladığı katkılardan dolayı İsmail Özşanlı’ya plaket takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.