Olmaz demeyin, olmuş... Yeşil alanı böyle yok etmişler!

Olmaz demeyin, olmuş... Yeşil alanı böyle yok etmişler!
Diyarbakır’ın gelişmeye devam eden Kayapınar ilçesinde bulunan Kayapınar Caddesi’nin orta refüjün halini görenler hayli şaşırıyor.

TİGRİS HABER - Orta refüjde çiçeklerle donatılması gereken yeşil alanın üzerine beton dökülmesi şaşkınlık yarattı. Adeta özünden kopartılmış olan orta refüjde sadece ağaçların etrafında sulama için bırakılmış az miktarda kırmızı toprak ve betonun altından uzanan otomatik sulama fıskiyeleri dikkat çekiyor.

orta-refuje-beton-1.jpg

Kayapınar ilçesi Diyarbakır’ın hızla gelişmeye devam eden ilçelerinden biri. Kentteki en pahalı konut ve işyerleri Kayapınar ilçesinde bulunuyor. Kayapınar ilçesinde bulunan Kayapınar caddesinin Gaziler kavşağından Ceylan AVM’ye kadar olan bölümü özellikle Pazartesi günleri ilçenin en kalabalık yeri diyebilirim. Bunun nedeni ise, hem cadde üzerinde bulunan Ceylan AVM, hem de AVM’nin yanındaki sokakta kurulan semt pazarı. Kayapınar’daki 3-4 mahalledeki vatandaşlar bu pazara gelerek alış veriş yaptığı için bu cadde hayli kalabalık oluyor. Pazartesi günü Kayapınar caddesinin bu bölümünde araç park etmek ise adeta mümkün değil.

orta-refuje-beton-doktuler-4.jpg

Kentin hemen her tarafına giden gerek Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüsler, gerek halk otobüsleri ve gerekse de Minibüsler bu caddeyi kullandıkları için çok kalabalık.

4 mahalle sınırından geçiyor

Bu caddenin hangi mahalle sınırları içerisinde yer aldığını araştırdığımda tam 4 mahalleyi birbirine bağladığını gördüm. Yani 4 mahallenin sınırından geçiyor. Caddenin bir şeridi Fırat, Mezopotamya ve Dicle kent, diğer şeritte ise Peyas mahallesi bulunuyor. Kayapınar caddesi, Şanlıurfa Karayolu’ndaki yeni Hal kavşağında bulunan Ceylan AVM’nin önünden başlayıp sözünü ettiğim 4 mahalleden geçip Dicle Kent ana caddesine kadar uzanıyor. Kentte bu caddeden geçmeyen kimse bence yok gibi.

orta-refuje-beton-doktuler-11.jpg

Ceylan AVM’nin yanındaki sokakta kurulan semt pazarına evime uzak olmasına rağmen zaman zaman bende giderim. Her gittiğimde de aynı kalabalığa rastlarım. Araç yoğunluğundan dolayı karşıdan karşıya geçmek yayalar için, hele de alışveriş dönüşü ellerinde poşetler bulunanlar için hayli güç. Araçlarda aniden caddeye çıkan yayalara çarpmamak için bu caddeden çok yavaş ilerliyor ve bu nedenle yoğunluk oluşturuyor.

Yeşil alana hangi gerekçeyle beton dökülmüş?

İşte bu caddenin orta refüjünde en son gittiğimde çok ilginç bir görüntüye denk geldim. Hava yağışlı. Caddenin karşı tarafından orta refüjdeki yaya kısmını kullanıp semt pazarının kurulduğu sokak tarafına geçtim. Benim aklımda eskiden olduğu gibi yağışlı havalarda karşıdan karşıya geçmek için orta refüjdeki kırmızı toprak çamura dönüştüğü için kimsenin kullanmayacağı yönündeydi. Ama bir baktım elinde Pazar arabası olmayanların hemen hepsi bir çırpıda orta refüje çıkıyor ve kaldırımda yürür gibi biraz bekliyor, fırsat bulduğunda da hemen caddeyi geçip diğer kaldırıma çıkıyordu.

orta-refuje-beton-doktuler-1.jpg

Dikkatlice bakınca mesele anlaşıldı. Orta refüjde yeşil alandan eser kalmamıştı. Orta refüje yeşil alanına komple beton dökülmüş. Orta refüjde kim bilir kaç yıllık olan ağaçların etrafında kırmızı toprak küçük bir açıklık bırakılmış ve daha önceden ağaçların sulaması için konulmuş bulunan otomatik su fıskiyeleri betonun altından buraya çekilmişti.

Estetik sıfır, derin ayak izleri

Hadi diyelim yayalar çabuk bir şekilde karşıdan karşıya geçerken kolaylık olsun diye orta refüjdeki yeşil alana beton döküp orta kaldırıma dönüştürdünüz. Benim aklıma neden olarak ancak bu geliyor. Ancak bu iş bu kadar kötü yapılır mı? Belli ki rastgele, öylesine dökülmüş beton. Estetik namına bir şey yok. Çok kötü görünüyor zaten. Beton döküldükten sonra kimsenin geçmemesi için sanırım önlem alınmadığı için her taraf derin ayak izleriyle dolu. Ve bunun hangi mantıkla yapıldığını da bilmiyorum. Sebep ne olursa olsun bence yeşil alan yok edileceğine daha farklı yol bulunmalıydı. Yayaların karşıdan karşıya geçişlerinde sıkıntımı doğuyordu? O zaman yaya geçiş kısımlarını arttırsaydınız. Veya o çirkin betonu dökeceğinize, yeşil alanı da yok etmeden daha estetik bir şeyler yapabilirdiniz.

Caddenin bu bölümünde bunu görünce diğer kısımlarını da kontrol etmeye karar verdim. Her taraf böylemi? diye. Ceylan AVM önünden Gaziler kavşağına kadar olan bölüm aynen bu şekilde. Yani beton dökülmüş. Kayapınar caddesinin Gaziler kavşağından Kayapınar belediyesi önünden geçen ve devam eden bölümüne ise karışılmamış. Yani yeşil alan olduğu gibi duruyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum