‘Ölmemek için yaşıyoruz’

 ‘Ölmemek için yaşıyoruz’
6 milyonun gözü bu toplantıda

Tigris Haber- Yeni asgari ücretin belirlenmesi için geri sayım başladı. Merakla beklenen toplantı bugün. Yaklaşık 6 milyon asgari ücretlinin gözü bu toplantıda olacak. Toplantı öncesi Diyarbakırlı vatandaşlara beklentilerini sorduk. Vatandaşın beklentisi 2 bin ve üzeri.

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında bugün üçüncü toplantısını yapacak. Türk-İş'in ev sahipliğini yapacağı toplantıda, TÜİK tarafından bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaşılması bekleniyor. Paylaşılan rakam işçi ve işveren tarafının teklifleri belirleyici olacak.

Asgari ücret tartışmaları sürerken, Tigris Haber olarak Diyarbakır’da halkın nabzını tuttuk.

Peki vatandaş, mevcut asgari ücretle geçinebiliyor mu?  ve asgari ücret ne kadar olmalı?

İşte soruların cevapları;

Bekar olduğu halde asgari ücretin yetmediğini dile getiren Ömer Demir, “Mevcut asgari ücret ile geçinmek imkansız bekar olduğum halde bana yetmiyor, bide evli çocuklu bir vatandaşı sadece bebek bezi masrafı ayda 300 TL’nin üstünde Yani o vatandaşın psikolojisinin bozulmaması cinnet geçirmemesi olanaksız. Bekar bir birey olarak düşündüğümde bile asgari ücretin minimum iki bin 500 TL olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

omer-demir.jpg

Asgari ücretle halka zülüm yapılıyor.

Asgari ücret ile halka zülüm yapıldığını belirten Demir,”Milletvekillerini sadece bir ay asgari ücret ile geçinmeye davet ediyorum. Birçok kaleme zam yapıldı, aynı oranda asgari ücrete’ de zam yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekmek olmuş 2,5 TL

Emekli bir vatandaş ise, bin 603 lira aldığını belirterek, “Asgari ücretin yetebilmesi için en az 3000 TL olması lazım. Kirada oturan ve çocuk okutan biri mevcut asgari ücret ile nasıl geçinsin zaten bir ekmek olmuş 2,5 TL gerisini siz düşünün. Kimse insanların ne halde olduğuna bakmıyor. Herkes kendi çıkarı için uğraşıyor. Biz de güzel giyinelim gezelim istiyoruz ama maalesef bu ücret ile her şeyden mahrum edilmek zorunda bırakılıyoruz” diyerek sitem etti.

İsmini vermek istemeyen başka bir vatandaş ise, “Türkiye ve bölge genelinde ekonomiye baktığınız zaman zor bir süreçten geçildiğini görürsünüz. Yedi aydır işsizim ve evime bir ekmek dahi götüremiyorum. Özellikle Diyarbakır’da işsizlik oranı çok yüksek ekonomik bütçe çok kısıtlı” dedi.

arif-kara.jpg

‘Ölmediğimize Şükrediyoruz’

Fırında çalışan Arif Kara ise, “ Asgari ücret en az 2000 TL olmalı. Şuan ki asgari ücret ev masraflarına dahi yetmiyor. Eskiden benim bir günlük alacağım üç adet büyük tüp doldurabiliyordu. Bugün baktığımızda benim üç günlük alacağım bir tüpü bile dolduramıyor. Bin 600 TL ile nasıl geçinelim zaten 5 çocuğun masrafı 700 lira, mutfak masrafı 250, faturalar derken bin 500 TL gitti. Kalan 100 TL ile nasıl geçinelim ki. Zaten dışarıda bir çay içsen 2 TL, bir kilo domates 5 lira ölmediğimize şükrediyoruz” şeklinde konuştu.

hasan-tanduk.jpg

‘kaşık ile verir kepçe ile alırlar’

Aylardır işsiz olduğu için temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını belirten Hasan Tanduk , “Öncelikle istihdam odaklı çalışmalar yapılmalı. Bin 600 TL ile geçinmek olanaksız. Biz evde 7 nüfus yaşıyoruz. Asgari ücretle geçinmemiz imkansız. Eğer sadece asgari ücret alsaydık şuan açlıktan başka şeyler yapardık. Yani bir ailenin geçimi için en az 2500 TL olmalı. Bunun kirası, faturası, çocuk masrafları derken bu rakam bile yetmiyor. Geçen sene domates kilosu 2 liraydı şimdi ise 5 lira olmuş. Fazla bir zam yapmazlar, yapsalar dahi kaşık ile verir kepçe ile alırlar” ifadelerini kullandı.

cay-ocagi-esnaf.png

Yaşayan Ölüyüz

Kahve işleten Mehmet Kara’da, “Çay ocağına gelen vatandaşların çoğu işsiz. Çalışan asgari ücretlilerin cebinde çay parası bile yok. İnsanlar büyük bir yoksulluk içinde. Buraya emekliler ve asgari ücretli bir sürü insan geliyor. İki çay içiyorlar çayın parası dahi yok borç, yazdırıyorlar. Asgari ücret diyorlar şuan ki asgari ücret ile anca bir paket sigara alabiliyor, bir öğün yemek yiyebiliyorsun. Cumhurbaşkanı Rabia işareti yapıp en az dört çocuk diyor, her bir çocuğun günlük beş lira masrafı olsa ayda 600 TL eder. Elektrik, su, kira eridi gitti. Bin 603 lira; Bir çay bir su bile içemiyorsun. Cumhurbaşkanı vatandaşa millet kıraathanesine gelin diyor. Sn Cumhurbaşkanı bizi millet kıraathanesine davet ediyorsun ama olmuyor senin bize aş, iş, güç vermen gerek üretim yapman gerek” dedi.

Bu vatan hepimizin

Bu böyle gitmez diyen Kara, “Bugüne kadar Güneydoğuya bir çivi dahi çakılmamış biz vergimizi veriyoruz, elektriğimizi veriyoruz, suyumuzu veriyoruz çünkü bu vatan hepimizin vatanı. Babamın dedesi bu vatan uğruna şehit oldu.  Bu kan hepimizin kanı, Bu ülke bütün insanlarımızın, halklarımızın ülkesidir. Bu ülkeden Kürt halkı olarak asla başka bir yere gitmeyeceğiz, kanımız aksa bile gitmeyiz, çünkü bu vatan bizim vatanımız. Bin 603 TL ile insanlar nasıl geçinsin.  Elektrik, Su, doğalgaz 1000 lira ediyor, kaldı orda 600 TL. Dört çocuğu olsa günde her biri bir ekmek bir yumurta tüketse nasıl geçinecek o aile. Adam dışarı çıkamıyor arkadaşları ile bir çay içemiyor. Kırk esnaf müşterim var adamlar 3-5 lira çay parası veremiyor, esnaf iş yapamıyor. Adam gelmiş 35 yaşına evlenemiyor. Altın uçmuş gitmiş, bir kanepe takımı olmuş 5 bin TL adam nasıl evlensin. Devletin buna bir el atması gerek. İnsanlara yuva kurmak için destek olması gerek.

Ölmemek için yaşayacak

Altı ay öncesindeki enflasyon yüzde 50 artmış durumda asgari ücrette buna göre belirlenmelidir. Bu durumda asgari ücret en az iki bin 500 TL olmalı. Bunun 1000 lirası faturalar zaten geri kalan bin 500 TL ile sadece ölmemek için yaşayacaksın. Keyif yok refah yok sadece ve sadece ölmemek için yaşayacak. Bugün senin evine bir misafir geldiği zaman sen onu bir lokantaya götürürsen en az 50 TL ödeyeceksin. Bunu yaparsan en az beş gün evine bir şey götüremeyeceksin. Arkadaşımı bir yere götüremiyorsam ben ölüyüm, yaşayan bir ölüyüm demektir” Şeklinde konuştu.

Harun Aytulun-özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.