ÖNCE BORÇ SONRA TRAFO

ÖNCE BORÇ SONRA TRAFO
DEDAŞ’tan Elektrik trafosu yanan mahalle sakinlerine ibretlik cevap

Diyarbakır’ın Sur İlçesine bağlı merkez Yiğitçavuş Mahallesi sakinlerine DEDAŞ’tan “Önce elektrik borçlarınızı ödeyin sonra trafonuzu değiştirelim” yanıtı.

Yiğitçavuş mahallesi muhtarı Mehmet Taş’ın trafo arızasından sonra DEDAŞ yetkilileri ile yaptığı telefon görüşmesinde DEDAŞ görevlilerinin Muhtar Taş’a “ Borcu olan abonelerin borçlarını ödemesi halinde yeni trafo takılacak” diye şart koştuğunu belirterek, bu duruma isyan ediyor. DEDAŞ’a borcu olmayan abonelerin borcu olan aboneler bahane edilerek mağdur edildiklerini belirten mahalle sakinleri bir an önce hak ettikleri kamu hizmetinin sağlanmasını istediler.

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Yiğitçavuş mahallesinde pazartesi sabahından bu yana elektrikler kesik ve Trafo patlamasından dolayı oluşan elektrik kesintisi ise hala giderilmedi.

Borcunu öde Trafoyu al!

40 haneli mahallede yaşanan elektrik kesintisi Pazartesi günü DEDAŞ’a bildirilmesine rağmen hala mahallelinin elektrik sorunu giderilmedi. Mahalle Muhtarı Mehmet Taş’ın elektrik kesintisi ile ilgili DEDAŞ’ı bilgilendirmesine karşılık DEDAŞ’tan aldığı yanıt ise ibretlik. Yiğitçavuş Mahallesi Muhtarı Mehmet Taş’a, DEDAŞ tarafından, “elektrik borcu olan abonelerin borçlarını yatırana kadar trafonun değiştirilmeyeceğinin” bilgisi mahalle sakinleri tarafından gazetemizle paylaşıldı. Geçtiğimiz pazartesi gününden bu yana elektrik kesintisi yaşadıklarını ve büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirten Yiğitçavuş Mahallesi sakinleri DEDAŞ’ın biran önce mahallelerini, borcunu ödemeyen aboneler yüzünden cezalandırmaktan vazgeçmelerini istediler. Borçlarını zamanında ödeyen, DEDAŞ’a borcu olmayan vatandaşların, DEDAŞ’a borçlu olan aboneler yüzünden günlerce elektriksiz bırakılmasının kamu hizmeti anlayışıyla bağdaşmadığını dile getiren mahalle sakinleri DEDAŞ’tan bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyorlar.

Dün öğleden sonra haberin hazırlandığı saatlerde gazetemizi arayan Yiğitçavuş Mahallesi sakinleri DEDAŞ ekiplerinin yanan trafo yerinde inceleme yaptıklarını ve yeni trafonun bir sonraki gün takılacağını bilgisini paylaştılar. 

Diyarbakır’daki elektrik kesintileri dinmek bilmiyor

Diyarbakır’ın Bağlar, Yenişehir, Ergani ilçelerinde sürekli olarak yaşanan elektrik kesintileri vatandaşın yaşamını olumsuz etkiliyor. Elektrik kesintileriyle birlikte Kombilerin de devreden çıkması Doğalgazla ısınan vatandaşları çileden çıkartıyor. Kış mevsiminde sık sık kesilen elektrikler yüzünden ısınma sorunu yaşayan vatandaşlar, özellikle de bebekler ve küçük çocuklar hasta olma tehlikesi yaşıyor.

Diyarbakır genelinde yaşanan elektrik kesintilerinden Diyarbakır’ın Ergani İlçesi de nasibini alıyor.

Ergani hem soğuk, hem karanlık!

Ergani İlçesi’nde sorun olmaya devam eden elektrik kesintileri vatandaşları ve esnafları adeta çileden çıkardı. Eğitim de aksamaların yaşandığı, esnafın iş yapamaz duruma gelmesine neden olan kesintilerin devam ettiği ilçede, hayat sekteye uğruyor. En küçük bir yağışta dahi kesintilerin yaşanmasına tepki gösteren Erganili vatandaşlar, DEDAŞ’ın her ay düzenli bir şekilde faturalarını tahsil ettiğini, ancak kendilerini sağlık bir elektrik alamadığından yakındılar. DEDAŞ’ın kesintilere karşı sessiz durmasına anlam veremeyen vatandaş ve esnaflar, yetkililerin bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini ifade ettiler.

Vatandaşlar DEDAŞ’a isyan ediyor

Uzun yıllardan bu yana başta Diyarbakır olmak üzere bazı İlçelerde hayatı adeta felç eden kesintiler nedeniyle vatandaşın hedefi haline gelen DEDAŞ’ın, Ergani İlçesi’nde sık sık kesintiye gitmesi bardağı taşıran son damla oldu. Vatandaşın canından bezdirmesine yol açan kesintiler, ekonomi ve eğitimi de olumsuz yönden etkiliyor. Öğrencilerin ders çalışamadığı, esnafların da iş yapamadığı bir ilçe haline gelen Ergani’de vatandaşlar, DEDAŞ’a adeta isyan ediyor. Hemen her kesimi bıktıran bir uygulamaya imza atan DEDAŞ’ın, tepkilere rağmen elektrik ile ilgili bir işlem yapmaması da yadırganıyor. Günlük hayatı felç etme noktasına gelen kesintiler karşısında tepki gösteren vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı.

Bu tablo 21. Yüzyıl Türkiye’sine yakışmıyor

Ergani’ye dün aniden bastıran yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan kesintiler nedeniyle evlerdeki elektronik eşyaların bozulmasına yol açarken, ilçede jeneratör satışları da arttı. Yaşanan elektrik kesintilerinin önüne geçilmemesi nedeniyle adeta isyan eden vatandaşlar ve Mahalle muhtarları, hava sıcaklığının büyük ölçüde düştüğü Ergani’de, karanlıkta yaşam sürmeye mahkûm edildiklerini belirttiler. Hem soğuk, hem de karanlık günler yaşadıklarının altını çizen Muhtarlar, 21. Yüzyıl Türkiye’sinde, halen bu tablo içinde bulunmak kendilerini üzdüğünü söylediler. DEDAŞ’ın ve yaşanan kesintilere seyirci kalan yetkililerin kendilerini kimsesizliğe ittiğine işaret eden vatandaşlar, “Yıllardır sık sık yaşanan kesintiler nedeniyle mağdur ediliyoruz. Ama kimse gelip de ne oluyor? Neden elektrikler kesiliyor?’ yönünde şikâyetlerimizi dinlemiyor. Biz de insanız. Bizimde aydınlık bir yaşama ihtiyacımız var. Sürekli elektrik kablolarının koptuğu, trafoların attığı bir ilçede sağlıklı bir enerjiden nasıl bahsedilebilir. Çocuklarımız hem soğuk hem de karanlıktan dolayı ders çalışamıyor. Hastaneler hasta çocuklarla dolu. Biz bu yaşamı hak etmiyoruz. Bize bu yaşamı reva görenleri de Allah’a havale ediyoruz. Sahipsiz bir memlekette olduğumuz için de üzülüyoruz” diye tepkilerini dile getirdiler.

ESNAFLAR: “ İŞ YAPAMIYORUZ”

Ergani’deki esnaflar ise, yaşanan kesintiler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerine işaret ederek, “Son dönemlerde alım gücü düşmesinden dolayı zar zor satış yapıyorduk. Ancak son günlerde sık sık yaşanan kesintiler nedeniyle bu yaptığımız iş bile artık yapamıyoruz. Aylardır siftahsız olarak işyerimizi kapatıp eve gidiyoruz. Böyle sorumsuzluk olamaz. DEDAŞ’ın biran önce gelip Ergani’de bir bakım ve yatırım yapması gerekiyor” dediler.

 

Ali Abbas YILMAZ-özel haber

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.