Organ nakliyle hayat buldu

Organ nakliyle hayat buldu
Erzurum'da, 7 yıl boyunca diyalize giren genç kız ile 12 yıl karaciğer hastalığı çeken anne, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan nakille, yeniden hayat buldu.

Erzurum'da önce, 7 yıl diyalize giren kızı, daha sonra da 12 yıl boyunca karaciğer hastalığı çeken anne, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde yapılan nakille, hayata yeniden tutundu.  Kentte yaşayan 8 çocuk annesi Besra Erol, yaklaşık 12 yıl önce evde bayıldı. Komşuları tarafından hastaneye kaldırılan Erol'un, yapılan muayenelerinde karaciğer hastası olduğu tespit edildi. Hepatit B'ye bağlı olarak siroz hastası olan kadın, nakil olmak için sıra beklerken, 15 yaşındaki kızı Derya Erol'un da böbrek hastası olduğunu öğrendi. Yaklaşık 7 yıl boyunca diyalize giren kızının yaşaması için önce onun nakil olmasını isteyen anne, kadavradan böbrek nakli gerçekleştirilen kızının başında ayrılmayarak, iyileşmesi için destek oldu.

Hastalığı ilerleyen anneye de Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından başarılı bir şekilde kadavradan karaciğer nakli yapıldı. Böbrek nakliyle hayata tutunan Derya Erol da annesinin bir an önce iyileşmesi için her gün hastanede yanında kalarak, ona destek oluyor, moral veriyor. Anne Erol, yaptığı açıklamada, 12 yıl boyunca karaciğer hastalığı çektiğini belirterek, daha sonra da kızının böbrek hastası olduğunu öğrendiklerini söyledi.

 "Hastalığımı üzülmesinler diye ailemden gizledik"

Acısının ikiye katladığını ifade eden Erol, "Birkaç hastaneye gittik. Hepsi kızımın iki böbreğinin de iflas ettiğini söyledi. Nakil yapılması gerekiyordu. Ben önce kızım nakil olsun, o yaşasın istedim. O gençti. Nasıl olsa ben daha yaşlıyım. Kızım nakil oldu. Hasta olmama rağmen kızıma baktım, her gün başında bekledim. Sağlığına kavuştu. Sonra ben karaciğer nakli oldum. Bu sefer de kızım bana baktı. Çok şükür iyiyim artık" diye konuştu.

Derya Erol da baş ağrısından doktora gittiğinde böbrek hastası olduğunu öğrendiğini belirterek, "Ablamın da başı ağrıyordu, doktora gittik. Verilen ilaç ablama iyi geldi. Ben iyice kötüleştim. Yeniden yapılan tahlillerde böbrek hastası olduğumu öğrendik. Önce hastalığımı üzülmesinler diye ailemden gizledik. Sonra iyice ilerledi. Halsizlik başladı. Ailem öğrenince çok üzüldü. Bir yandan da onları teselli etmeye çalışıyorduk" dedi. Hastalığını, yılbaşında öğrendiğini dile getiren Erol, "Tam 7 yıl diyalize girdim. Böbrek nakli yaptılar. Annem, ilerleyen hastalığına rağmen önce benim ameliyat olmamı istedi. Fedakar bir davranış sergiledi. Annem, hasta olmasına rağmen, 'kızım yaşasın' dedi. Nakil yapıldığında da hasta haliyle bana baktı. Üzülmemem için yanımda oldu. Kardeşlerim farklı şehirlerde yaşıyor, bir kardeşim engelli" şeklinde konuştu.

"Organ bağışıyla bir aileyi kurtarabilirsiniz"

Merkezin Müdürü Doç. Dr. Aydınlı ise bağışlanan organların başkalarının hayatını kurtardığını ifade ederek, nakiller sırasında bazen ilginç yaşam öyküleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.