Ormanları koruyalım

Ormanları koruyalım
Mezopotamya Ekoloji Hareketi, yazılı bir açıklama ile bölgedeki orman yangınlarına dikkat çekti.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi orman yangınlarına karşı yazılı bir açıklama yaptı.       

Ekosistem dostu ormanlar yanmasın

Açıklamada, “Ormanlar, Dünyanın 2. Büyük ekosistemi olup; yaşamın sürdürülebilirliği açısından tüm canlıların yaşamında elzem bir faktör olagelmiştir. Orman ekosisteminin içinde yaşayan canlıların yuvası olduğu ve yaşayan her canlının doğa ve insan yaşamı içinde bir yer teşkil etmektedir. Bunun yanında yaşanan salgın sürecinin yanında, seller, depremler ve iklim krizi gibi tehlikelerin önünde duran en önemli engel ormanların olduğu açıktır” ifadelerine yer verildi.

‘Kazdağları’nda katledilen bir orman ile gabarda yakılan bir orman arasında bir fark yoktur’

Orman yangınlarına dikkat çekilen açıklamada, “Türkiye’de son süreçte bir tarafta ormanlandırma ya da ağaç dikme kampanyaları yapılırken öte taraftan rant uğruna turizmde otel inşaası için, sonrasında maden, inşaat şirketlerine kadar ormanlar bir tarafta kesimlerle talan edilirken, yine her sene olduğu gibi kamuoyuna açıklandığı üzere ‘’bilinmeyen sebeplerle’’ yangınlar çıkmaktadır. Aynı süreçte ormanlar küle döndükten sonra yerine oteller ve ya maden ocakları için inşaa çalışmaları başlamaktadır. Bilinmelidir ki; Kazdağları’nda kesilerek katledilen bir orman ile gabarda yakılan bir orman arasında bir fark yoktur. Tüm ormanlar hepimizin, gerçekçi olmayan tüm bahaneler kandırmacadan öte değildir. Vahşi kapitalizmin yaşatılması için girişilen bu yaklaşımlar biran önce terk edilmelidir. Orman ekosistemini korumaya dair mücadeleler kriminale edilerek yapılan talan ve tahribatlar legalize edilmeye çalışılmaktadır” denildi.

‘Yüzlerce hektar orman yandı’

Bölgedeki orman yangınlarına dikkat çekilen açıklamada, “Her sene Haziran aylarında Mardin’de çıkan yangınlarda havadan müdahale edilmesi için kurumlara çağrı yapılırken kurumlar kaale almamış ve yüzlerce hektar alan binlerce orman canlısı ve milyonlarca mikroorganizma yok edilerek orada yaşamını idame edenler göçe zorlanmaktadır. Geçimlik tarımla geçinenlerin ekinleri bağ-bahçe hatta evcil hayvanları bu yangınlardan zarar görmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ormanların yakılmasının önüne geçilmeli

“Her ne sebeple olursa olsun ormanların kesilmesi, yakılması ve yok edilmesine hayır” denilen açıklamada şu ifadelerle orman yangınlarına dikkat çekildi: “Yine elbette ki, sonradan müdahale çözüm değildir, yerinde olan ise önceden tedbirlerin alınması, ormanların korunması, rant uğruna, ya da askeri operasyonlarla yok edilmesinin önünde durabilmektir. Bu anlamda yasal mevzuaat düzenlemelerin yanında, Tarım ve Orman Bakanlığının yanında ilgili, sorumlu kurumlarla beraber rolünü oynaması gerekmektedir. Özellikle orman ekosistemi bir oksijen kaynağı olmasının yanında, ayrıca ekosisteminde yaşamını sürdüren canlıların da yaşam hakkına saygılı olması minval üzere, korumanın da görev olduğu bilinmelidir. Yine orman yangınlarının sebeplerinin araştırılması amacıyla acilen ilgili kurumların yangın çıkan bölgelere gidilerek sonrasında kamuoyuna bilgilendirmeleri gerekmektedir. Geçen yüzyıllık süre Keserek, yakarak ya da yok ederek bir yere varılmayacağını öğretmiştir. Ormanlar-insanlar ve insan dışı tüm canlılarla barışık-birlikte bir yaşam kurulmalısı üzerine politikalar hayata geçmelidir.” (Haber Merkezi)

                                                                                                              

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.