VİDEO- ÖTV yetkisi araç piyasasında kararsızlık yarattı

VİDEO- ÖTV yetkisi araç piyasasında kararsızlık yarattı
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’nin arttırılması ve indirilmesi yetkisinin Cumhurbaşkanına verilmesi piyasaların kararsızlığına neden oldu. Vatandaştaki indirim beklentisi, birinci ve ikinci el otomobil satışlarında ortalama yüzde 80 oranında düşüşe neden olur

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - 26 Temmuz 2022 tarihli Resmi gazetede, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı. Yetkinin tanınmasından sonra muhalefetin de ÖTV konusundaki açıklamaları piyasada durgunluğa neden oldu.

İkinci el satışlarında yüzde 80 düşüş

Cumhurbaşkanına verilen yetki ve muhalefetten gelen açıklamalardan sonra ikinci el araç satışlarında durgunluk meydana geldi. İkinciyeni.com Diyarbakır Satış Müdürü Kıvanç Tatlı Tigris Haber’e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatlı, karar sonrası satışlarında yüzde 80 düşüş meydana geldiğini dile getirdi, şöyle dedi; “26 Temmuzda Cumhurbaşkanın yetkiyi almasıyla, akabinde muhalefetin de yaptığı açıklamadan sonra tüketicide ÖTV indirimi beklentisi meydana geldi. Her ne kadar suni bir açıklama ve gündem yaratılsa da ikinci el piyasasında ciddi bir düşüşe neden oldu. Oranlarsak eğer, karar öncesi haftada 15-20 araç satarken karar sonrası araç satış adetlerimiz 2’ye 3’e düştü, ciddi anlamda bir düşüşe neden oldu. Yüzde 80-85 oranında bir düşüşe neden oldu.”

“Beklentimiz piyasanın düzelmesi”

Kıvanç tatlı, önümüzdeki dönem için de beklentilerinin piyasanın düzelmesinden yana olduğunu söyledi. Tatlı, “Bizim firmamız gibi bütün firmalar, beklentisi piyasanın eski haline gelmesi. Fiyatların düşmesi. Ama enflasyon ve artan maliyet fiyatlandırmalarından sonra böyle bir şey beklemiyoruz. Ay başında mesela sıfır araçlara yüzde 3 ve yüzde 8 civarında zam gelmesinden dolayı bu bir süre daha böyle devam edeceğini tahmin ediyoruz, ikinci el fiyatlarında da düşüşe neden olacağını sanmıyoruz” dedi.

“Karar sonrası piyasa durgunlaştı”

Çiftçioğlu motors gayrimenkul’ün satış müdürü Nurettin Elmas da karardan sonra piyasanın durgunlaştığını belirterek, “Bilindiği gibi daha önceden bakanlar kurulu toplanarak böyle bir karara varıyordu, ÖTV’nin yükselmesi veya düşmesiyle ilgili. Ama yeni alınan karara göre, bu yetki sadece sayın cumhurbaşkanımıza bağlandı. Bununda bir sınırı var tabi, yeni kanuna göre 3 katına yükseltebilir veya sıfıra indirebilir. Piyasanın oldukça durgunlaşmasının sebebi de bu. Sayın cumhurbaşkanımız, ne kadar düşürecek, ne kadar bir sürede düşürecek veya kaç katına çıkacak, halk şuan bir nevi diken üzerinde, karar veremiyor, bankadaki paramla şimdi mi araba alayım, ileriki bir zamana mı planlayayım” dedi.

“Cumhurbaşkanımızdan kısa sürede bir karar bekliyoruz”

Satışların büyük ölçüde düştüğüne dikkat çeken Elmas, Cumhurbaşkanından kısa sürede bir karar beklediklerini söyledi, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yüzde olarak demeyelim de eskiden ayda 20-25 arası araç satıyorduk, şuan bu sayı 3- 4’e indi. Buda zaten bariz bir şekilde durumun ne olduğunu gösteriyor. Kısa bir sürede Sayın Cumhurbaşkanımız bir karar alırsa, herkes için daha iyi olur. Bu tabi özellikle esnafı etkiledi, örneğin ayda 20-25 araç satan esnaf şimdi 3- 4 tane satabiliyor. Buda ekonomik anlamda bizi etkiliyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.