Ovacık’taki hazine arazileri sermayeye peşkeş çekiliyor

Ovacık’taki hazine arazileri sermayeye peşkeş çekiliyor
Munzur Koruma Kurulu (DEDEF), Tunceli Ovacık’ta bulunan hazine arazilerinin büyük şirketlere tahsis edilmesine tepki gösterdi.


Munzur Koruma Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada Ovacık İlçesi’nde topraksız köylülerin ekip biçtiği ve mera alanı olarak kullandığı arazinin “ kiralanma” gerekçesi ile büyükşirketlere tahsis edilmesine tepki gösterildi.

Hazine arazilerinin kime verileceğini Defterdarlık değerlendirecek

Açıklamada, söz konusu hazine arazilerine ilişkin, “Tahsis başvurusu yapan gerçek ve tüzelkişiler arasından, Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun Ek-3. maddesi ile 15/06/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara dayanılarak yayımlanan, Kamu Taşınmazlarının Yatırımlara Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında, defterdarlık tarafından değerlendirilerekseçilecekşirket ya da şirketlere, tahsis yapılacaktır”şeklinde yapılan duyuruyla söz konusu hazine arazilerinin büyük şirketlere tahsisinden haberdar oldukları belirtildi.

Hazine arazileri büyük şirketlere peşkeş  çekiliyor

Ovacık’ta bulunan hazine arazilerinin, yatırım teşvik kapsamında büyük şirketlere tahsisine tepki gösterilen açıklamada, yerel halkın, sivil toplum örgütlerinin ve yerel idarecilerin onayı ve izni alınmadığına dikkat çekilerek,  “Şirketlere, büyükteşvikler de verilerek, yangından mal kaçırırcasına altın tepsi içinde sunulmaktadır” denildi.

‘Topraklarımızda gıda egemenliğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz’

Ovacık yoksul köylüsünün tüm ülkeye  model olacak şekilde koparatifleraracılığıylasağlıklı ve güvenli gıda ürettiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu arazi tahsisi köylerinde tarım/hayvancılık ile geçinenlere darbe vurarak, Ovacık çiftçisitoprağını terk etmek zorunda kalacak ve zaten yaşanmış olan asimilasyona maruz kalmaya devam edecektir. Bu arazilerin kullanımını ve büyükteşvikleri alan şirketler, bölgemizde ki çiftçininörgütlenerekkurmusoldugu tarımsal üretim kooperatiflerinin doğal tarımsal uretiminekarsi, endüstriyelüretimi koymaya çalışmakta ve kar hırsı ile topraginizi, kimyasal gübre ve pestisitlerle zehirlemek istemektedirler.  Son yıllarda en sert biçimde uygulamaya koyulan neoliberal politikalar ile İthalatabağımlı hale getirilen gıda ihtiyacımızın, güvenli olarak temini için gereken temel faktör olan kirlenmemiş topraklarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. IçindengeçtiğimizPandemidöneminde ve sonrasında önem arz eden bu arazilerin tahsisini kabul etmediğimizi beyan etmek istiyoruz .Gıdayıüreten egemendir. Topraklarımızda gıda egemenliğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz.”

Hazine arazileri üretici köylülere verilsin

Hazine arazilerinin büyük şirketlere tahsisi yerine üretimde bulunan köylülere ve kooperatiflere verilmesi gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, “Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) olarak bu arazilerin şirketlerin tekeline bırakılmaması, topraksız köylüye ya da kuruluş çalışmalarısürdürülen kalkınma ve üretim kooperatiflerine tahsis edilerek, bu toprakların gerçek sahipleri olan yerel halkın kullanımına aktarılmasını talep ediyoruz. Son sözmümüz de tahsisi alan şirketededir. Bin yıllardır üretiğimiz ve bizi var eden bu topraklarda hiç bir faaliyetinize izin vermeyeceğimizi buradan ilan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum