Özcan: Bölge cezaevlerinden kafileler halinde sürgünler oluyor

Özcan: Bölge cezaevlerinden kafileler halinde sürgünler oluyor
TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Havva Özcan, Türkiye cezaevlerinde son bir ayda yaklaşık 200 tutsağın sürgün edildiğine ilişkin açıklamalar yaptı.

Son günlerde bölge cezaevlerinde yaşanan sürgünler ve hak ihlallerini değerlendiren TUHAD-FED Ankara Temsilcisi Havva Özcan, Türkiye cezaevlerinde son bir ayda yaklaşık 200 tutsağın sürgün edildiğine dikkat çekerek, "Siyasi tutsaklara yönelim işkence ve sürgünler yaşanmaktadır. Özelikle Bingöl Cezaevi'nde yaşanan tünel eyleminden sonra devlet tüm cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik şiddet uygulayarak, insani olmayan ne varsa siyasi tutsaklara uygulamaktadır" dedi. Özcan, "Türkiye gündeminde 'barış ve müzakere' varken hasta tutsaklar şartsız ve koşulsuz serbest bırakılması gerekirken devletin cezaevlerine yönelik faşizan uygulamalarına tanık olmaktayız" dedi. "Özelikle Kürdistan cezaevlerinde sürgün furyası yaşanmaktadır" diyen Özcan, "Bölge cezaevlerindeki siyasi tutsaklalar kafileler halinde Karadeniz, Trakya cezaevlerine sürgün edilmektedir. Bu sürgünlere hiç bir gerekçe göstermeden Adalet Bakanlığı tarafından uygulamaya konulmaktadır" diye konuştu. 

'Çocuklarımızı faşizan uygulamaları kabul etmeyecek'

Adalet Bakanlığı'nın sürgün anlayışının siyasi tutsakların aileleriyle görüşmelerini engelleme amacıyla yapıldığını söyleyen Özcan, "İnsanı olan ne varsa yaşamdan kopartılmaya çalışılıyor. Bu yaklaşım teslim alma yaklaşımıdır. Bizim çocuklarımız devletin dayattığı bu faşizan tutumu hiç bir şart altında kabul etmeyecekler. Bizim çocuklarımızın yaşama bağlılık iradesi devletin her türlü yaklaşımını boşa çıkaracaktır. Kırk yılık mücadeleleri bunu ispatıdır" diye konuştu. Son günlerde yaşanan sürgünlerden dolayı AKP hükümetini sert bir dille eleştiren Özcan, "Türk devleti ve AKP hükümeti adeta 1990'lı yıllardaki süreci yaşatmaya çalışıyor. Devlet Kürdistan'da gelişen demokratik mücadeleyi zafiyete uğratmak için yeni bir konsept geliştiriyor. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ile müzakere yürüten AKP iktidarı, cezaevlerine yönelik bu faşizan tutumu sürecin ilerlemesini engellemektedir" değerlendirmesinde bulundu. 

'Sürgünlerle gündem değiştirilmeye çalışılıyor'

Özcan, devletin bu yaklaşımını ciddiyetsiz bulduklarını kaydederek, "Adalet Bakanlığı hasta tutsaklar serbest bırakması gerekirken gündemi sürgünlerle değiştirme çabasındadır. Tutuklu ve hükümlü aileleri olarak devlete ve Adalet Bakanlığı'na sesleniyoruz. Cezaevlerindeki insani olmayan, uluslar arası sözleşmeler aykırı olan bu tutumlarınızdan vazgeçin. Cezaevlerinde gelişebilecek herhangi bir omuzsuzluktan AKP hükümeti ve onun Adalet Bakanlığı sorumludur" dedi. 

Duyarlı kesimlere çağrı

Duyarlı kamuoyuna seslenen Özcan, "Demokratik kitle örgütlerine sesleniyoruz yaşanan bu saldırlar karşında duyarlılığa davet ediyoruz. Bir çağrımızda TBMM'deki siyasi parti liderlerinedir. Yaşanan bu hukuksuzluğa müdahale ediniz. Aileler olarak cezaevlerindeki yaşanan hak ihlallerini hasta tutsaklar sorununu defalarca bildirmemize rağmen hiç bir sonuç alamadık. Biz Ankara TUHAD-FED olarak yaşanan bu hukuksuzluğun takipçisi olacağız" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.