VİDEO - Özgür Özel: Tahir Elçi yılmaz bir insan hakları savunucusuydu

VİDEO - Özgür Özel: Tahir Elçi yılmaz bir insan hakları savunucusuydu
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 10.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Haber - Şevval Filiz

TİGRİS HABER - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Özgür Özel, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve beraberindeki hukukçular Adliyeye gelerek davayı takip etti.

Tahir Elçi davasını takip eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Özgür Özel duruşmaya ara verilmesinin ardında açıklama yaptı. Özel, Tahir Elçi’nin Yılmaz bir insan hakları savunucusu olduğunu söyleyerek, görünmez ellerin dosyaya set çektiğini ifade etti.

“Devlet inandırıcılığını kaybeder”

Devletin yükümlülüklerini hatırlatan Özel, Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmaması durumunda devletin inandırıcılığını kaybedeceğini belirterek, “Ömrü boyunca adaletin peşinden koşmuş biri Dört ayaklı minarenin önünde yine adaleti hakkı hukuku vurguluyordu.  O sırada hayatına son verildi. Devletin bazı yükümlülükleri var. Biz ona şahitlik etmek isteriz.  Tüm sorumluların açıklıkla ortaya çıkması için adaletin tecilli etmesi için üstüne düşen görevi yaparsa, devlet üzerine atılı şüpheleri dağıtmış, üzerindeki şüpheden kurtulmuş olacaktır. Burada gerçeğin üstü örtülmeye çalışıldığı her adım adaleti vicdanlarını yarılacağı gibi kendisi güvenilmesini isteyen herkesten tüm vatandaşlardan bunu bekleyen devlet organizasyonun inandırılıcılığını da sarsar” ifadelerini kullandı.

ozel-tigris1-001.jpg

Adalet arayışının önüne görünmez eller set çekiyor

Tahir Elçi’nin dosyasının görünmez ellerin set çektiğini ifade eden Özel, “Tahir Elçi kendisini yakından tanırım. Herkesin bir barış elçisi olduğuna şahitlik edecek yılmaz bir insan hakları savunucusudur. Tahir Elçi katledildikten sonra onun öldürülmesiyle ilgi delilerin toplanması aşamasından başlayarak adalet arayışının önüne görünmez eller set çekmeye çalıştılar. Bugün ikinci dava görülüyor tam 6 yıl sonra 4 buçuk yıl sonra soruşturma sırasında üç başsavcının beş tane savcının değiştiğini hatırlayalım ve gelinen bu noktada ilk davada doğrudan sanıkların savunmasına geçilerek taraf teşkürünün dahi ortaya çıkmasına izin verilmeyen bir tutum vardı. Bugün ikinci kez buradayız ve mahkeme oy birliğiyle o günkü kararından rucü ettiğini açıkladı bu önemli bir gelişme. Bu sivil toplumun başarısı, kamuoyunun başarısı” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır Barosu her zaman mağdurun yanında olmuş”

Özel, Diyarbakır Barosunun tarihi önemini de değinerek sözlerine şöyle devam etti: Diyarbakır Barosu neredeyse cumhuriyetle yaşıttır. Diyarbakır adalet arayışının savunma mesleğinin en önemli kalelerinden bir tanesi Diyarbakır barosu tarihi boyunca çok sayıda insan haklarını ihlaline, insan onurunu zedeleyen işkence başta olmak üzere tüm davranışlara her zaman mağdurun mazlumun yanında olmuş. Hak arayışı noktasında dirençli olmuş ve geçmişte görev yapan tüm baro başkanları çeşitli bedeller ödemiş, baskılar görmüş bir barodur. Savunma mesleğinin Diyarbakır’daki evidir, çatışıdır. Bu bedellerden en ağırını da 2012 yılında baro Başkanı seçilen ve görevi başında katledilen Tahir Elçi ödemiştir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.