PAK ve TDK-TEVGER yeni bir parti çatısı altında birleşme kararı aldı

PAK ve TDK-TEVGER yeni bir parti çatısı altında birleşme kararı aldı
Türkiye’de Kürdistan ismiyle kurulan partilerden biri olan Kürdistan Özgürlük Partisi (PartîyaAzadîyaKurdistanê -PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî-TDK-TEVGER) örgütsel ve siyasal birlik kararı aldı.

Ramazan YAVUZ-ÖZEL HABER

TİGRİS HABER - Türkiye’de Kürdistan ismiyle kurulan partilerden biri olan Kürdistan Özgürlük Partisi (PartîyaAzadîyaKurdistanê -PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî-TDK-TEVGER) örgütsel ve siyasal birlik kararı aldı. İki Kürt oluşumu, 9-10 Eylül’de Diyarbakır’da düzenleyecekleri kongre ile yeni bir parti çatısı altında birleştiklerini duyuracak. Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik, birleşmenin, aynı ya da benzer program ve siyasi anlayışa sahip diğer bütün Kürt örgüt ve gruplarını da kapsaması gerektiğini, bu konuda da çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye, Suriye ve ırak’taki Kürtler arasında ‘birlik’ hep lafta kaldı

Türkiye’de uzun yıllardır Kürtler tarafından dile getirilmesine rağmen Kürt partileri arasında birlik konusunda bir türlü kalıcı sonuca gidilemedi. . Kürt sorununun çözümüyle ilgili bazı Kürt partileri federasyonu, bazısı Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı çerçevesinde bağımsız Kürdistanı, bazısı ise Türkiye’nin demokratikleşmesiyle sorunun çözülebileceğini savunarak buna göre politika geliştirdi. Hemen her seçim öncesinde değişik görüşe sahip Kürt parti ve hareketleri arasında irili ufaklı ittifaklar kurulmasına rağmen seçimlerden sonra ise bu ittifaklar kalıcı hale pek getirilemedi. Sadece Türkiye’de değil Irak ve Suriye’deki Kürt parti ve grupları arasında da zaman zaman birlik konusunda adımlar atılmasına rağmen sonuç alınamadı

İran’daki Kürt örgütleri geçen yıl birleşti

Ancak İran’da faaliyet yürüten Kürdistan Demokrat Partisi (Hizba Demokrata Kurdistanê-HDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi – İran (Hizba Demokrata Kurdistanaİranê - HDK-İ) 16 yıl ayrılıktan sonra geçen yıl Ağustos ayında resmen birleşme kararı aldıktan sonra onları yine İran’da faaliyet gösteren İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistan Emekçiler Topluluğu takip etmişti.

İsveç’in başkenti Stockholm kentinde geçen yıl Kasım ayında bir araya gelen İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu ile İran Kürdistan Emekçiler Topluluğu birleşme kararı aldıklarını resmen duyurmuştu.

Türkiye’de Kürt siyasal hareketleri arasında bir ilk

Türkiye’de her ne kadar sonradan isimlerini değiştirmeleri için haklarında dava da açılsa Kürdistan ismiyle partilerde kuruldu ve isimlerini değiştirmeyerek halen siyasal alanda faaliyetlerini de sürdürüyorlar. Ancak, Kürt partilerinin tabanları tarafından arzulanan ve sık sık dile getirilen ortak çatı altında birlikte hareket etme talebine Türkiye’de ilk kez iki Kürt hareketi olumlu yanıt vererek adım attı.

Yaklaşık 1,5 yıldır genel seçimlerde dahil olmak üzere birlikte hareket eden, sadece Türkiye’de değil Suriye, Irak ve İran’da Kürtlerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili ortak açıklamalar yapan Kürdistan Özgürlük Partısi (PartîyaAzadîyaKurdistanî-PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (Tevgera Demokratik a Kurdistanî-TDK-TEVGER) örgütsel ve siyasal anlamda birlik olma kararı aldı. İki Kürt oluşumu, 9, 10 Eylül’de Diyarbakır’da “Birlik Kongresi” adı altında yapacakları kongre ile tek parti çatışı altında birleştiklerini duyuracaklar. İki Kürt hareketi tarafından kongreye katılımla ilgili hazırlanan davetiyeler, DBP, YSP, HDP , HAKPAR,PSK, KKP, PDKT, DDKD, HÜDAPAR, PIA, AK PARTİ, CHP, GELECEK PARTİSİ, DEVA PARTİSİ gibi partilere de gönderildi.

Birleşme benzer programa sahip bütün Kürt partilerini kapsamalı

Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) Genel Başkanı Mustafa Özçelik ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) sözcüsü Mehmet Can Azbay, birleşme kararının sadece kendileriyle sınırlı kalmaması ve diğer Kürt parti ve hareketlerini de kapsaması için çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.

Tigris Haber adına sorularımı yanıtlayan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, PAK ve TDK-Tevger olarak 1 yılı aşkın süredir, fikren ve siyaseten sorunlara bakış açısında birbirine yakın olan Kürt partilerinin birleşmesi gerektiği fikrine sahip olduklarını ve bunu gerçekleştireceklerini söyledi. Kürt parti ve oluşumlarının birlik konusunda birçok girişimi olduğunu ancak son yıllar sonuca ulaşan ilk girişimi kendilerinin gerçekleştirdiğini belirten Mustafa Özçelik, TDK-Tevger ile bundan sonra yeni kuracakları tek parti çatısı atında hareket etmeyle ilgili şunları söyledi:

PAK: Kürtler arasında milli demokratik birliği kurmak istiyoruz

“PAK ve TDK-Tevger olarak bir yılı aşkın süredir Kuzey Kürdistan’da fikren, siyaseten sorunlara bakış açısı olarak birbirine yakın olan kesimlerin tek partide birleşmesi gerektiği fikrine sahiptik ve sahibiz. Bu fikirden hareketle birleşme kararı aldık. Yeni bir partide birleşeceğiz. Birçok birlik girişimi oldu, ama son yıllarda sonuca ulaşan ilk örnektir. Kürtlerin birlik ihtiyacının yaşamsal önem taşıdığı bir süreçte ayrı bir anlam kazanmaktadır. Tabi ki, bunun devam eden bir süreç olacağına inanıyoruz. Bu burada bitmemeli, devam etmelidir. Devamını getirmeye çalışacağız. Bize yakın olan diğer kesimlerle de birlik olmaya çalışacağız. Daha önce de Kurdistani partilerle bu anlamda diyaloglarımız oldu, ancak başaramadık. İlk aşamada sadece PAK ve TDK-Tevger olarak birleşme kararı aldık. 9-10 Eylül’de Diyarbakır’da yapacağımız kongremizden sonra da bu süreci farklı şekilde sürdürmeye ve birlik meselesini hem tek parti içinde birliği, hem de milli demokratik birliği iki ayrı görev ve çalışma olarak sürdüreceğiz”

Federasyon sürecine de açığız

Kürt sorununun çözümüyle ilgili asıl olarak Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkını savunduklarını ancak günümüz koşullarında federasyon sürecine de açık olduklarını dile getiren PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, “Kürdistan Özgürlük partisi olarak parti programımızda Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkı var. Federasyon, konfederasyon ve bağımsızlık olarak 3 alternatifi de içeriyor. Günümüz koşullarında federasyon sürecine açık olduğumuzu da söylüyoruz” dedi.

Parti ismini değiştirmemiz istendi, kabul etmedik

Kürdistan Özgürlük partisi(PAK)’ı 2014 yılında kurduklarını ve siyasi faaliyetlerine başladıklarını belirten Genel Başkan Mustafa Özçelik, “Ancak, 2015 yılında da ismimizin değiştirilmesi için önce Yargıtay ve daha sonra Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından bize uyarı geldi. Biz ismimizi ve parti programımızı değiştirmedik. Daha sonra 2019 yılında hakkımızda kapatma davası açıldı. Biz de davaya ilişkin Kürtçe ve Türkçe savunma yaptık. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir siyasi parti Anayasa Mahkemesi nezdinde Kürtçe savunmasını yapmış oldu. Kapatma davası süreci devam ediyor. Ama partimiz yasal statüsüne devam edip kongrelerini yapmaya devam ediyor. Kürt siyaseti yeni yol, yöntem ve anlayışla yaşanan tıkanmayı aşma çabasını yoğunlaştırmalıdır.Bu birliğimiz de bu yolda atılmış bir adımdır. Stratejik hedeflerimizle acil, güncel taleplerimizi koordineli bir şekilde yürütmeliyiz".

TDK-TEVGER sözcüsü: Kürt milletinin millet olmaktan doğan haklarını istiyoruz

Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) sözcüsü Mehmet Can Azbay ise, 40 yıldır Kürt siyasetinde gelinen aşamada bir umutsuzluk, çözülme, yenilgi ve dağılma psikolojisinin yaşandığını, halktan gelen talepleri de dikkate alarak Kürdistan Özgürlük Partisi(PAK) ile yeni kuracakları parti çatısı altında birleşme kararı aldıklarını söyledi. Tarihsel sorumluluk bilinciyle stratejik temel hedeflerde birbirine yakın düşünen Kürt siyasal hareketlerinin birleşmeleri gerektiğini savunan TDK-TEVGER sözcüsü Mehmet Can Azbay, şunları söyledi:

“40 yıldır Kürt siyasetinde gelinen aşama itibariyle yani giderekten bir umutsuzluk, bir çözülme, bir yenilgi psikolojisi, bir dağılma yaşanıyor. Bu nedenle Kürt toplumunda uzun bir süredir birlik yönünde talepler oluyor. Halkımızın da ‘ Kürtler niye birlik olmuyor’ söylemleri vardı. Biz tarihsel sorumluluk bilinciyle birbirine yakın düşünen Kürt siyasal hareketlerin aynı noktalarda özelliklede stratejik temel hedeflerde birleşmeleri gerektiğine inanıyoruz. 1,5 yıldır da PAK ile birlik sürecini yaşıyorduk. Ve birbirimize yakındık zaten. Bu sürecin sonunda birleşme kararına vardık. 9-10 Eylül de Diyarbakır’da birlik kongremizi yapacağız. Bunun bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kürt dilinin, Kürt milletinin yok sayıldığı bir atmosferde, bir coğrafyada bu talepleri yeni bir siyasetle ve gerekli metodlarla, mücadele biçimleriyle Kürt halkının gündemine ve çözümüne yönelik beklentilerimizi dile getireceğiz ve ulusal talepler noktasında aynı çizgide olan diğer grup ve Kürt partilerle de ilerde bu süreci paylaşmayı düşünüyoruz. Birlik sürecinin sadece iki tarafla yeterli olmadığı kanısındayız. Yani Kürt milletinin millet olmaktan doğan haklarını talep ediyoruz ve bu talepler doğrultusunda bir birlik oluşturuyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.