Pamuk tohumunda GDO zammı

Pamuk tohumunda GDO zammı
Diyarbakır ve Bölgede GDO’lu tohumlardan dolayı yüzde yüz artan pamuk tohumu fiyatları üreticilerin belini büküyor.

Diyarbakır ve bölge çiftçileri zor durumda

Ali Abbas Yılmaz

Diyarbakır ve bölge illerinde pamuk tohumu üretimi yapan birçok firmanın tohumlarının GDO’lu çıkması tohum fiyatlarını olumsuz etkiledi. GDO’lu tohumlar, arzın azalmasına, fiyatların yükselmesine neden oldu.

2020 yılında kilosu 16 TL olan pamuk tohumu fiyatı bu yıl 25 TL’ye yükseldi. Tohum fiyatları vadeli olarak ise 30 TL’yi buluyor. Bir yıl arayla yaklaşık yüzde 100 artan pamuk tohumu fiyatları üreticilerin belini büküyor.

pamuk-tohum.jpg

‘Bölgede pamuk çiğidi sıkıntısı var’

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Odaları Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, pamuk tohumunda artan fiyatların nedenine ilişkin şunları söyledi: “Bölgede üretim yapan birçok firmanın pamuk tohumu GDO’lu çıkmış. Haliyle Diyarbakır başta olmak üzere Şanlıurfa, Mardin ve Batman’da pamuk çiğidi sıkıntısı var. Bununla beraber fiyatlarda da ciddi artışlar yaşandı.”

Öte yandan pamuk ilaçlarında da geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın artışlar yaşandı. Pamuk tohumu, ilaç ve gübre derken, pamuk üreticilerinin girdi maliyetleri geçen yıla göre ikiye katlandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.