Pamuk üreticisi zorda

Pamuk üreticisi zorda
Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil, pamuk üreticisine verilen devlet desteğinin arttırılmasını istedi.

Bölge Ziraat Odaları olarak Perşembe günü Şanlıurfa’da bir basın açıklamasıyla pamuk üreticisinin sorunlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Mehmet Cevat Delil Tigris Habere konuştu.

cevat-delil.jpg

Pamuk üreticisi desteğin artmasını istiyor

“Pamuk üretimi çok zahmetli bir iştir. Devlet pamuğa destek veriyor ama pamuk konusunda bir planlama yok.  Pamukta ürün desteği her yıl erkenden açıklanırdı, bu yıl hasada 20 gün var hala pamuk üreticisi pamuğun bu yılki desteğinin ne kadar olduğunu bilmiyor. Hal bu ki, üretici ürünü ekmeden desteğin miktarını bilmelidir. Çünkü çiftçi ekerken zorlanıyor. Girdi maliyetlerindeki büyük artış çiftçinin belini büküyor. Çiftçinin girdi maliyetleri yani mazot, gübre, ilaç ve elektrikte yüzde %70’e varan zamlar oldu. Desteklemeler ürün satıldıktan sonra verilirse daha iyi olacaktır.  Buradan Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ a sesleniyoruz; Pamuk Çiftçisine sahip çıkın ve tüccarların insafına bırakmayın. Pamuk fiyatı kilogram başına 4,5 TL olmalıdır. Bu fiyatın altında satacak pamuğumuz yoktur. Pamuk prim desteği en az 1 lira 20 kuruş olmalıdır. Pamuk 4.5 TL’den az olursa çiftçi zarar eder. Geçen yıl pamuk 4 TL’den açıldı ama biz en son 3.30 TL’ye satabildik.” diye konuştu.

pm.jpg

Pamuk piyasasını Çin elinde tutuyor

Çin’in pamuk piyasasını elinde tuttuğunu ve ÇİN-ABD arasında süren ekonomik savaştan dolayı pamuk piyasasında sıkıntılar yaşandığını ifade eden Delil, “Çin ve Yunanistan’dan ülkemize pamuk geleceği söyleniyor. Dışarıdan ucuz ve kalitesiz pamuk geldiği için de bizim pamuğumuz para etmiyor. Bununla ilgili bölge Ziraat Odaları olarak Urfa’da toplanacağız. Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Batman, Şırnak Ziraat Odaları olarak bir araya geleceğiz. Şuan pamuk’ta Çin dünya piyasasını belirliyor ve ABD ile büyük rekabet halinde. Eskiden pamuk Dolar’a endeksliydi. Dolar yükseldiğinde pamuk fiyatları da yükselirdi. Şimdi ise Dolar ne kadar yükselse de pamuk fiyatlarına etki etmiyor.” Şeklinde konuştu.

“Yeterli destek verilmezse seneye hiçbir çiftçi pamuk ekemez”

Pamuk hasadına 20 gün kaldığını ve çiftçinin çok sıkıntılı olduğunu belirten Delil, “Sadece Diyarbakır çiftçisi değil, Türkiye’deki tüm pamuk üreticisi zor durumdadır. Pamuk fiyatı bu yıl 4.5 TL’nin üzerinde olmalı ve devletin prim desteği de 80 kuruştan 1.20 kuruşa yükseltilmelidir. Bu şartlar sağlanırsa çiftçi üretime devam eder. Yeterli destek verilmezse seneye hiçbir çiftçi pamuk ekemez. Pamukta içler acısı bir durumdayız. Bu yıl Diyarbakır’da 650 bin dönüm alanda pamuk ekili ve hasatla birlikte 400 bin ton rekolteye ulaşmayı bekliyoruz. ” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.