Paylan, Dicle kıyısındaki kazıları sordu

Paylan, Dicle kıyısındaki kazıları sordu
HDP Milletvekili Garo Paylan, Sur Belediyesi tarafından UNESCO ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri yatağında yapılan kazı çalışmasını Meclis gündemine taşıdı.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Kayyum ile yönetilen Diyarbakır’da UNESCO ‘Dünya Kültür Mirası’ listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri yatağında Sur Belediyesi’nin yaptığı kazı çalışmalarıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Paylan, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine eklenen Diyarbakır Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri yatağında, Sur Belediyesinin yaptığı kazı çalışmaları ile ilgili soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“UNESCO ve Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi’nin (ICOMOS) izni olmaksızın en ufak bir çalışmanın bile yapılamayacağı bir alana bilinçsizce ağır iş makineleri ve kamyonlar sokularak, kültürel mirasın ve doğal yaşam alanının zarar görmesine sebep olunmuştur.”

HDP Milletvekili Garo Paylan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

1. Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’nde yapılan kazı çalışmaları bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2. Hevsel Bahçeleri ve Dicle Vadisini korumaya dönük bakanlığınızın bir çalışması var mıdır, yok ise bu yönlü bir çalışmanız olacak mıdır?

3. Hevsel Bahçeleri’ndeki tahribat hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır, yok ise soruşturma açılacak mıdır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum