Perwer: Öcalan ile görüşmek büyük bir şeref

Perwer: Öcalan ile görüşmek büyük bir şeref
Başbakan'ın davetlisi olarak Diyarbakır'a gelen Kürt sanatçı Şivan Perwer, yöneltilen soru üzerine, "Öcalan ile görüşmeyi candan isterim. Bu benim için büyük bir şeref olur" dedi.

 

DİYARBAKIR Başbakan'ın davetlisi olarak dün Diyarbakır'a gelen Kürt sanatçı Şivan Perwer, Green Park Kartal Yuvası Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Başbakan ile vedalaştığı gerekçesiyle geç başlayan toplantıda konuşan Perwer, dün Türkiye'de tarihi bir görüşme yaşandığını iddia etti. Türkiye'de 90 yıl boyunca Kürtlere yönelik sert asimilasyon politikalarının uygulandığını ifade eden Perwer, Kürt ve Kürdistan kelimelerinin dahi kullanılmasının yasak olduğunu belirtti. Bugün halen cezaevlerinde tutulan 10 binin üzerinde Kürt siyasetçi ile baskı ve işkenceleri görmezden gelerek, o dönem cezaevlerinde yüzlerce tutsağın yoğun işkencelere maruz kaldığını söyleyen Perwer, kendisinin de 37 yıl sürgünde kaldığını hatırlattı. 37 yıldan sonra ilk defa ülkesine döndüğünü dile getiren Perwer, bunun Başbakan Erdoğan ve Barzani'nin ortak çalışmaları sonucunda olduğunu kaydetti. Son aylarda artan gözaltı ve tutuklamaları göz ardı eden Perwer, cezaevlerinde hala binlerce tutuklunun bulunduğunu; ancak yeni başlatılan süreçle beraber cezaevlerinin boşalacağını ileri sürdü. Başlatılan sürece ilişkin, temennilerini de dile getiren Perwer, Türkiye'de yıllarca farklılıklara yaşam hakkının tanınmadığını aktardı. Konuşmasının devamında binlerce yurttaşın bu tanınmayan haklardan dolayı zarar gördüğü belirten Perwer, "Türkiye sosyolojik, ekonomik açıdan da zarar gördü. Türkiye güzel bir ülke, her yönüyle, Türkiye herkesin yaşayabilmesi yeterli bir topraktır. Kürdistan batısıyla, doğusuyla üstün kalitede bir ülkedir" ifadelerini kullandı. 

Yeni Türkiye!

Türkiye'nin yenilenmeye ihtiyacı olduğunu da belirten Perwer, yeni başlatılan sürece "Yeni Türkiye" denildiğini öne sürdü. Bu yenilenmenin dün başladığını öne süren Perwer, "Ben bu ülkemden çıktığımda genç bir adamdım. Yaşlı bir adam olarak geri döndüm. Biz döndük ülkemize; ama ülkeme ve insanlarına adapte olmak için zaman ihtiyacım var" diye kaydetti. "Gönül isterdi ki Diyarbakır sokaklarında Diyarbakırlılarla dolaşayım, sohbet edeyim" diyen Perwer, Diyarbakır halkının kendisini çok sevdiğini ifade etti. Perwer başladığını belirttiği yeni sürece ilişkin ise, "Yeni bir süreç başlatıldı. bunu çekemeyen ırkçı kesimler umarım bunu tartışır ve gönülden kabul ederler" dedi. Dünyaya gelen herkesin yaşama hakkı olduğunu söyleyen Perwer, Kürtlerinde köklü bir tarihe sahip olduğunu ve Kürtlerin tarihine sahip çıktığını aktardı. 

'Yeni bir toplum çıkacak'

Kürtlerin kimsenin toprağına girmediğini, kimseyi taciz etmediğini ifade eden Perwer, Türklerin Kürtlere barış ellerini uzattığını iddia ederek, Türklerle Kürtlerin bir aile olmak istediğini öne sürdü. Türkiye'nin bu dönemde yeni bir devrin başladığını söyleyen Perwer, yeni bir toplumun ortaya çıkacağını ifade etti. Perwer, kendilerinin de bu sürece hizmet etmeye hazır olduklarını aktardı. Bunun için çalışmaların derinleşmesi gerektiğini belirten Perwer, Kürt dilinin resmi dil kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de başlatılan sürecin Başbakan Erdoğan ve Öcalan tarafından başlatıldığını belirten Perwer, "Sağ olsunlar bu gerekiyordu. Bir gün kapılar Öcalan'a da açılır" dedi. 

Erdoğan barışıyla Perwer'i ikna etmiş!

Diyarbakır'da olduğundan kaynaklı çok mutlu olduğunu yenileyen Perwer, bunun Erdoğan ve Barzani'nin sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Rojava'da kazanılan Kürt devrimini görmezden gelen Perwer, Suriye'de bir savaş olduğunu ve bu savaşın kötü olduğunu ifade etti. Perwer, Türkiye'nin ilerde "Kürdistan'ıyla" Suriye'ye örnek olacağını ileri sürdü. İlerideki zamanlarda Diyarbakır'a organizeli bir şekilde gelmek istediğini belirten Perwer, ülkenin birçok yerinde şarkı söylemek istediğini aktardı. Perwer, 37 yıl sonra Türkiye'ye gelişinin Erdoğan'ın sürece dair teminatı ile gerçekleştiğini iddia etti. 

'Öcalan ile görüşmekten şeref duyarım'
 

Gazetecilerin "Öcalan ile görüşmek ister misiniz?" yönündeki sorusunu da cevaplayan Perwer, "Candan isterim. Bu benim için büyük bir şeref olur, Öcalan bu halka hizmet etmiş. Öcalan benim için çok büyük bir yurtsever. Bu halka en büyük vazifesini veren mükemmel tarihi bir insan" dedi. Süreç için ise, Kandil'den, Ankara'ya barış için herkese hizmet vermeye hazır olduğunu ifade eden Perwer, Erdoğan'ın başlatmış olduğunu ileri sürdüğü çalışmalarından dolayı başarı dileğinde bulundu. 

(DİHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.