Peynirin iyisi nasıl olur?

Peynirin iyisi nasıl olur?
Türkiye'de yılda kişi başına 5 kg peynir tüketiliyor ve maalesef bu oran dünya ortalamasının oldukça altında. Dünyaya baktığımız zaman ise, yılda kişi başına düşen peynir tüketimi ABD'de 17 kilogram, Yunanistan'da ise 25.

Peynirin dayanıklılığı ve kalitesi peynirin türüne göre değişebilir. Gıda mühendisleri peynirin hangi özellikleri taşıması gerektiğini şu şekilde açıklıyor: 

· Kendine özgü renk ve görünüşte olmalı, gözle görülebilir küflü olmamalı, peynirler kalıp halinde dikdörtgen veya kare prizma veya silindirik olabilir.

· Üzerinde pas, küf olmamalıdır. 

· Kendine özgü tat ve kokuda olmalı, yabancı tat ve koku ihtiva etmemelidir.

· Yabancı madde bulunmamalıdır.

· Kültürlü beyaz peynir, klasik peynire göre daha yumuşak yapıda olan, fiziksel olarak parçalanmaya daha yatkın, içerisinde fazla hava boşluğu bulunmayan, rengi tam beyaza daha yakın peynirlerdir.

· Klasik beyaz peynir, kültürlü beyaz peynire göre daha sert yapıda olan , rengi beyazdan sarımsı beyaza kadar değişik tonlarda olabilen, içerisinde iri birkaç hava boşluğu bulunabilen, kolayca parçalanmayan peynirlerdir.

· Peynirin ambalajın vakumunun bozulmamış olmasına,hava almamış olmasına dikkat etmek gerekir. Peynirin havayla temas etmesi, ortam

havasından peynire kontaminasyon nedeni ile yüzeyinde küf üremesine sebep olmaktadır. Peynir ambalajlarında etiket kontrolü de yapılmalı ve son tüketim tarihi geçmemiş ürünler almaya dikkat edilmelidir. 

peynir-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.