Pomakça için UNESCO’ya başvuru

Pomakça için UNESCO’ya başvuru
21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nde Stockholm’deki UNESCO bürosuna yazılı olarak başvuran Pomak Enstitüsü, Pomakçanın yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, korunması ve güvence altına alınmasını istedi.

STOCKHOLM - Pomak Enstitüsü, Pomakçanın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, dilin korunması ve güvence altına alınması talebiyle UNESCO’ya başvuruda bulundu. Pomak halkının dil, kültürü ve tarihiyle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer aldığı başvuruda, Pomaklar, Balkanlar’da yaşayan ve süreç içinde büyük bir çoğunluğu İslamiyete geçen Slav kökenli bir halk olarak tanımlanıyor. Pomak Halkının ağırlıklı olarak Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ve Kosova’da yaşadığı, yaşadığı ülke ve bölgelere göre Pomak, Bulgar-Muhamediyan, Torbeş, Poturlu, Ahriyani ve Amuca olarak adlandırıldıkları belirtiliyor.

Tarihçiler ve dil bilimcilerinin adlandırılmalarından ve yaşadıkları yerlerden bağımsız olarak tüm Pomakların ortak dil, kültür ve tarihi olan bir halk oldukları konusunda hemfikir olduklarına vurgu yapılıyor.

Slav dil grubuna bağlı Pomakça’nın tüm ülkelerde ağır baskı altında ve yok edilme sürecinde bulunduğu belirtilen başvuruda, bunun esas nedeni olarak Pomakların anadilde eğitim haklarının inkar edilmesi, ikinci nedeni olarak da “resmi dil” dışındaki dillerin yasaklanması, ayıplanması ve kınanması olduğu şu cümlelerle ifade ediliyor:

“Bizler; tüm dil ve lehçelerin ve mahalli geleneklerin yasaklanmasını Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan ve Arnavutlukta gördük. Bizler; tüm kişi isimleri, köy kasaba, şehir ve aile lakaplarının değiştirilmesini Türkiye ve Bulgaristan’da gördük. Bizler; Pomak dilini konuştuğu için çocukların dayak ile ve yetişkinlere para cezası ile cezalandırılmasını Türkiye, ve diğer Balkan ülkelerinde gördük.”

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.