PSK, "Belediye Başkanları görevlerine dönmeli”

Ramazan YAVUZ-HABER
TİGRİS HABER - 15 Haziran'da PSK'nin 4. Büyük Olağan Kongresinin “Kürt Meselesi İçin Federal Çözüm” şiarı ile gerçekleştirileceğinin vurgulandığı PSK Parti Meclisi açıklamasında, bölgede ve ülkemizde yaşanan son siyasal gelişmeler değerlendirildi.
Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler zincirinin bölge ülkelerinde köklü değişimlere yol açtığının kaydedildiği PSK Parti Meclisi açıklamasında şunlar yer aldı:
"ANLAMSIZ SAVAŞIN SONUNA GELİNDİ "
"İran’ın bölgede çökertilmesi ve Suriye’de Esat rejiminin yıkılmasıyla eş zamanlı olarak Türkiye de yoğun bir sürece sahne oluyor. Geçen yıl Ekim ayında Devlet Bahçeli’nin çıkışı ile başlayan ve Öcalan’ın çağrısıyla devam eden görüşme trafiği, 12 Mayıs’ta PKK’nin yaptığı kongresinde silahları bıraktığı ve kendi feshettiği açıklamasıyla sonuçlandı.
Böylece 40 yıldır Kürt halkına büyük can ve mal kayıplarına yol açan anlamsız bir savaşın sonuna gelindi. PKK’nin silahları bırakma kararı aynı zamanda devletin dört parçada Kürtlerin kazanımlarına karşı kullandığı argümanları ortadan kaldırdı.
"PKK'NİN SİLAH BIRAKMASI MÜCADELEYE NEFES ALDIRACAK"
Bu durum başta Rojava’da olmak üzere Kürt halkının hak ve özgürlük mücadelesine nefes aldıracak büyük bir imkân sunuyor.
Öte yandan Türkiye’yi yönetenler silahların susturulmasından yola çıkarak Kürt halkının ulusal özgürlük taleplerinin üstünü örtmeye çabalıyor. Devlet yetkilileri PKK’nin silah bırakmasıyla Kürt meselesinin çözüldüğü algısını yaratmaya çalışıyor.
"AÇIKLAMALAR KAFALARI KARIŞTIRIYOR"
Benzer şekilde Kürtleri temsil etme iddiasındaki bazı çevreler ulusal taleplerin çıtasını her geçen gün düşürüyor, Kürtler için statü talebinden vazgeçtiklerini ifade ediyorlar. Bu durum Kürt toplumunda haklı bir tepki ve kafa karışıklığına yol açıyor.
"HALKIMIZ STATÜ TALEBİNDEN VAZGEÇMEZ"
Halkımız bütün bu olumsuz açıklamalara bakarak umutsuzluğa düşmemeli, ulusal özgürlük uğrundaki mücadele kararlılığından vaz geçmemelidir.
Silahların susması ve savaşın son bulması ile Kürt meselesi çözülmediği gibi, birilerinin “statü istemiyoruz” demesiyle de halkımız ulusal özgürlük ve statü talebinden vaz geçmez.
"MÜCADELE MEŞRU ZEMİNDE SÜRECEK"
Tam tersine Kürt halkının özgürlük mücadelesi yeni bir evreye giriyor. Şiddet ve çatışma kıskacından kurtulan halkımızın özgürlük mücadelesinin bundan böyle daha güçlü, kitlesel ve meşru bir zeminde zafere doğru gideceğine inancımız tamdır.
"BELEDİYE BAŞKANLARI GÖREVİNE DÖNMELİ"
Artık savaş ve “terör” bahanesi ortadan kalktığına göre devlet Kürt meselesinin çözümü için hızlı adımlar atmalıdır.
En başta silah bırakanların normal hayata dönüşü, siyasi nedenlerle içerde bulunanların serbest bırakılması sağlanmalıdır. “Teröre destek “ iddiasıyla görevden alınan belediye başkanları görevlerine dönmeli, Terörle Mücadele Yasası tümüyle ortadan kaldırılmalıdır. Kürt meselesinin bütün boyutlarıyla ve özgürce tartışılması için eksiksiz demokratik bir siyasi ortam oluşturulmalıdır.
"SADECE PARLAMENTOYA BIRAKILMAMALI"
Kürt meselenin çözümü sadece parlamentoya bırakılacak bir konu değildir. Böylesi bir tartışma sürecine Kürt toplumunun siyasal, etnik ve dini bütün katmanları; STK, aydın, bilim ve sanat insanları katılabilmelidir. Kısa zamanda yapılacak yol temizliğinin ardından Kürt meselesinin esasına ilişkin derhal harekete geçilmelidir. Bunun için; Kürt kimliğinin tanınması, Kürt dilinin eğitim ve resmi dil olarak kabul edilmesi, Kürtlerin kendi kendilerini yönetme hakkı, en kısa zamanda yasal bir statüye bağlanmalıdır. Bunlar Kürt meselesinin çözümü için olmazsa olmaz koşullarıdır. Türkiye’nin imzaladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nın gereğini yerine getirmesi bu açıdan son derece önemlidir.
"YENİ BİR ANAYASA'YA İHTİYAÇ VAR "
Partimiz kuruluşundan bu yana Kürt meselesinin çözümü ile Türkiye’nin demokratikleşmesi arasındaki yakın bağın altını çizmektedir. Bu çerçevede evrensel standartlara uygun, yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğüne dayalı, temel hak ve özgürlükleri güvece altına alan çağdaş, demokratik, çoğulcu bir anayasaya ihtiyaç var.
"YENİ ANAYASA FEDERAL ANLAYIŞLA YAPILMALI"
Yapılacak yeni anayasa Türkiye’nin çok uluslu, çok kültürlü ve çok dilli gerçeğine uygun federal bir anlayışla yapılmalıdır.
"ROJAVA KAZANIMLARINA SAYGI, ÇÖZÜMÜ KOLAYLAŞTIRIR"
Bölgede barış ve istikrar aynı zamanda Türkiye’nin diğer parçalardaki Kürtlerin varlığını ve ulusal haklarını tanımasından geçer. Türkiye’nin Rojava’da Kürtlerin kazanımlarına saygı göstermesi içerdeki Kürt meselesinin çözümünü kolaylaştıracaktır.
Tarihsel deneyimler hiçbir hakkın verilmediğini, her bir kazanım için büyük mücadeleler gerektirdiğini bize gösteriyor. Gücümüzü birleştireceğiz. Geçmişte olduğu gibi bundan sonra da ulusal meşru taleplerimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Mücadeleyi daha güçlü ve meşru temelde ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Kendi ülkemizde özgür, onurlu, güven içinde yaşamak bizim de hakkımızdır. Bu haktan asla vazgeçmeyeceğiz.
"KÜRT MESELESİ İÇİN FEDERAL ÇÖZÜM"
Halkımızı “Kürt Meselesi İçin Federal Çözüm” şiarı ile gerçekleştireceğimiz PSK 4. Büyük Olağan Kongresi’nde buluşmaya çağırıyoruz. PSK 4. Büyük Olağan Kongresi’nin özgürlük umudu, mücadele coşkusu ve zafere olan inancın yükseldiği bir platforma dönüşmesini umuyoruz. Birlikte başarabiliriz, başaracağız da.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.