PWK: "Lozan Antlaşmasını tanımıyoruz"

PWK: "Lozan Antlaşmasını tanımıyoruz"
Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), Lozan Antlaşmasında Kürtlere yapılan haksızlığın telafî edilmesini istedi.

Ramazan YAVUZ-HABER

TİGRİS HABER - 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan Lozan Antlaşması’nın 102. Yıldönümü nedeniyle Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK), bir açıklama yaptı. Lozan Antlaşmasıyla Kürtlerin yüzyıllık kaderinin belirlendiği belirtilen PWK açıklamasında, "millet olarak Kürtler ve ülkeleri Kürdistan tarihte ikinci kez parçalanarak bölündüler.

pwk-lozan-2.jpeg

Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğu ile Safevî Devleti arasında 17 Mayıs 1639'da imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması ile Kürdistan ikiye bölünmüştü.

Bir bakıma Kasr-ı Şirin Antlaşması’nı da teyid eden Lozan Antlaşması ile Kürtler ve ülkeleri Kürdistan bu kez uluslararası düzeyde ve çok sayıda devlet arasında dört parçaya bölündü ve uluslararası sömürge bir ülke haline getirildi" denildi.

pwk-lozan-3.jpeg

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) açıklamasında Kürtlerin bugüne kadar Lozan Antlaşmasını kabul etmediği de belirtilerek,

"Kürt milleti bugüne kadar Lozan Antlaşması’nı kabul etmedi, bugün kabul etmiyor, gelecekte de kabul etmeyecektir. Ancak bu yetmiyor, bu kölelik zincirinin mutlaka kırılması gerekiyor." dedi

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) açıklamasında şunlar yer aldı:

"KÜRTLER SEFERBER OLMALI"

" Lozan Antlaşması’nın 102. Yıldönümünde, tüm politik örgüt ve partileriyle, sivil ve demokratik kurumlarıyla, aydın ve akademisyenleriyle Kürtlerin her alanda, ulusal ve uluslararası düzeyde Lozan Antlaşması’nı tarihin çöplüğüne atmak için seferber olmaları gerekiyor.

Bu alanda yine özellikle Kürt diasporasına büyük görevler düşüyor. Daha şimdiden diplomasi ve lobi çalışmaları, konferanslar ve uluslararası sempozyumlar, BM ve diğer uluslararası kuruluşlar nezdinde yapılacak başvuru ve girişimler ile güçlü bir kamuoyu oluşturulmalı, Kürt ve Kürdistan meselesi dünya gündemine taşınmalıdır.

"TANIMIYORUZ"

102. yıldönümünde bir kez daha Kürt milleti ve onun politik temsilcileri olarak tüm dünyaya Lozan Antlaşması’nı tanımadığımızı bildiriyoruz. Bu antlaşmayı imzalayan Batılı devletleri bu tarihi hatadan dönmeye ve Kürt ulusunun devletleşme hakkını tanımaya çağırıyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum