Resmi açıklama geldi: Asgari ücrete zam yapılacak mı?

Resmi açıklama geldi: Asgari ücrete zam yapılacak mı?
İlk 2 ayın enflasyon verilerinin beklenenin üzerinde gelmesinin ardından, 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacağı iddia edilmişti.

TİGRİS HABER - İlk 2 ayın enflasyon verilerinin beklenenin üzerinde gelmesinin ardından, 2024 yılı için 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacağı iddia edilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yayınladığı mektupta asgari ücrete ek zam konusu hakkında çarpıcı bir açıklamaya yer verdi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon, asgari ücretin yılda 2 kez zamlanmasına neden olmuştu.

Buna karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, aralık ayında 2024 yılının asgari ücretinin 17 bin 2 lira olduğunu ilan ettiği konuşmasında, söz konusu tutarın tüm yılı kapsayacağına dikkat çekmişti.

Fakat yapılan hesaplamalar ile mevcut veriler örtüşmedi. Ocak ve Şubat ayı için açıklanan enflasyon rakamları, beklentilerin oldukça üzerinde geldi. Bu durum, ekonomistlerin "Asgari ücrete ek zam yapılması kaçınılmaz" açıklamalarına neden olurken, milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren açıklama Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) geldi.

MERKEZ BANKASI ASGARİ ÜCRETE EK ZAM KAPISINI KAPATTI

Enflasyon verilerine ilişkin hükümete açık mektup yollayan TCMB, söz konusu mektubunda "Asgari ücretin yılda bir artışı, ücret/vergilerde OVP tahminlerinin gözetilmesi ve ihtiyatlı maliye politikası kritik önem taşımaktadır." ifadelerine yer verdi.

Seçim öncesi emekliye seyyanen zam yapmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ekonomi politikalarında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatlarını onayladığı bilinirken, Merkez Bankası'nın açıklaması sonrası Temmuz ayında asgari ücrete ek zam yapılmama ihtimali artmış durumda.

Halihazırda Türkiye'de çalışan nüfusun önemli bir bölümü asgari ücret ve çevresinde maaş alırken, rakamlarda hiçbir artış yapılmaması, yıl sonuna kadar artacak enflasyon nedeniyle vatandaşların maaşının pula döneceği anlamına geliyor. Ayrıca parasal sıkılaşma sürecinin bir ayağı olarak çalışan ücretlerinin daraltılması, temmuz ayında memur ve emekliler için yapılacak enflasyon farkı artışının da oldukça sınırlı tutulmasına neden olacak.

Kaynak:Halk Tv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.