Ressam İrgin’in sergisi açıldı

Ressam İrgin’in sergisi açıldı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentteki kültür sanat çalışmalarına ve sanatçılara destek sunmaya devam ediyor.

 Bu kapsamda ressam Süleyman İrgin’in “Reng (ji) Dikarin Vebêjin 2” adlı sergisi Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açıldı. 24 tablodan oluşan sergi 30 Nisan’a kadar açık kalacak.

Ressam Süleyman İrgin’in “Reng (ji) Dikarin Vebêjin 2” adlı sergisi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu’nda açıldı.

30 Nisan’a kadar açık kalacak serginin açılışına Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Cevahir Sadak ve çok sayıda sanatsever katıldı. Açılışta konuşan ressam Süleyman İrgin, resim sanatında 20. yüzyılın sonlarına doğru, fotoğraf makinesinin icadıyla, gerçeğe yakın temaların biraz daha geri planda kaldığını belirtti. İrgin, “Bundan dolayı sanat üreten bireyler artık üretim safhalarına sadece sanatçı olarak değil birer filozof olarak da katılmaları gerekmekteydi. İslam ve Musevi dinlerinde insan betimlemesinin, resmedilmesinin yasak olması nedeniyle bu inançların yoğunlukta olduğu ve yaşandığı yerlerde daha çok süsleme ve geleneksel motif anlayışına dayalı resimler yapılmıştır. Aslında bu durum bir yönüyle bu toplumlarda soyut sanatın ve soyut ifadeciliğin gelişmesine de zemin hazırlamıştır.” dedi.

Renklerle tedavi

Sergisinde zihinsel engelli öğrencilerle çalıştığını söyleyen İrgin, çalışmaları arasında kromoterapi denilen yani renklerle yapılan tedavi veya anlatıların da bulunduğunu söyledi.  21. yüzyılın kültürel savaşların olduğu bir yüzyıl olduğunu ifade eden İrgin, çokkültürlülüğün yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde bireylerin gittikçe tektipleştiği ve mekanikleştiği bir çağda yaşandığının altını çizdi.

Haber: Ali Abbas YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.