Roboski 10’uncu yılında unutulmadı

Roboski 10’uncu yılında unutulmadı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin “eksik belge” gerekçesiyle reddettiği Roboski olayı, 10’uncu yılında Diyarbakır’da unutulmadı. HDP’li heyet Ortasu Köyü’ne giderek yaşamını yitiren 34 kişinin anmasına katıldı.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu (Roboski) Köyü’nde 28 Aralık 2011’de sınır ticaretine giden köylüler, hava saldırısının hedefi oldu. Hava saldırısında 17’ si çocuk, 34 kişi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili, sorumlu kişiler hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” gerekçesiyle başlatılan soruşturmada gizlilik kararı alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 11 Haziran 2013’te “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi.

Belge gönderilmedi, AİHM reddetti

Ankara, Diyarbakır arasında gidip gelen dosya, Roboski davası, avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşındı. Genelkurmay Askeri Savcılığı, soruşturma dosyasına ilişkin 7 Ocak 2014’te “Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kusuru yok” iddiasıyla “takipsizlik” kararı verdi. Anayasa Mahkemesi de başvuruyu reddetti. İç hukuk yollarının tükenmesi ile ölenlerin yakınlarından oluşan 281 kişi, 23 Ağustos 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bireysel başvuru yaptı. AİHM 2 yıl 17 Mayıs 2018’de sonra başvuruyu reddetti. Başvuru “belge eksikliği” gerekçesiyle reddedildiği için, siyasiler ve avukatlar birbirini suçladı. Ancak, belgenin neden eksik gönderildiği konusunda net bir açıklama yapılmadı.

HDP’li heyet köydeki anmada

Bombardımanda yaşamını yitiren 34 köylü, Roboski’de düzenlenen törenle anıldı. Törene, DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz ve HDP Sözcüsü ve Mardin Milletvekili Ebru Günay ile avukatlar, insan hakları savunucuları katıldı. Anmada yapılan konuşmalarda adalet talebi yinelendi. Ölenlerin mezarlarına karanfil bırakıldı.

roboski-ferhat-encu-tigris.jpeg

Diyarbakır unutmadı

Diyarbakır’da da Roboski anması nedeniyle basın açıklamaları yapıldı. Diyarbakır Roboski Parkı’nda açıklama yapan DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanı Cihan Ülsen, “İnsan ve hafıza, nisyan ile maluldür. Unutmak ve unutturmak üzerine bina edilen ve bize dayatılan bu gerçekliğin üstesinden, geçmişte yaşananları tekrar ve tekrar hatırlayarak ve hafızamızı diri tutarak geleceğiz” dedi.  Roboski Parkı’nda Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de açıklama yaptı. Platform Sözcüsü Hasan Hayri Eroğlu, “cezasızlık” politikasını eleştirdi. Geçmişle yüzleşmenin gerekliliğine işaret eden Eroğlu, 37 kişinin yaşamını yitirmesinde sorumluluğu olanların tespit edilerek yargılanmasını talep etti.

roboski-deva-tigris.jpeg

Saadet: Bu ateşte hepimiz yanacağız

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin, Roboski’nin kanayan yara olduğunu ifade etti. Ergin, "Saadet Partisi Diyarbakır İl Teşkilatı olarak, bir daha Roboskiler yaşanırsa endişesinin insanımızda bulunduğunu görüyoruz, bu endişeler  ortadan kalkmadıkça bölge rahat yüzü görmeyecektir, bu ateşte hepimiz yanacağız.  Mazlum ve zulme uğramış Roboski'de hayatına kast edilenleri rahmetle anıyoruz. Olayın faillerinin yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz” dedi. 

Kürtçe- Türkçe paylaşım

Gelecek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç da, sosyal medya hesabından Kürtçe-Türkçe bir mesaj paylaştı. Altaç, olayın üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatarak, “35 sivil vatandaşımızın hayatını kaybettiği bombardımanda suç veya suçlular serbestçe gezmektedirler. Unutturmak istiyor olabilirsiniz ancak tarih hep hatırlatacaktır. Roboski failleri elbet bir hesap verecekler” dedi.

AK Partili Başkan: Değerlendirmedik

Telefonla ulaştığımız AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Şerif Aydın, konuyu henüz değerlendirmediklerini bu nedenle bir açıklama yapamayacaklarını söyledi.

İYİ Parti: Hükümet araştırmalı

İYİ Parti Diyarbakır İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu da, olayın araştırılması gerektiğini söyledi. “Kim yapmışsa hesap sorulmalı” diyen Ensarioğlu şunları ifade etti: “Yanlış istihbarat da olmuş olabilir. Hükümet bunu iyice araştırsın. Hesabını sorması lazım. En ağır şekilde kınıyorum.”

roboski-tigris1.jpeg

CHP: Takipçisi olacağız

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özer de sürecin takipçisi olacaklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Şırnak’ın Uludere İlçesinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu sivil vatandaşlarımızın katledilmesinin üzerinden tam 10 yıl geçti. Roboski katliamında 17’si çocuk 34 kişi hayatını kaybetti. Geçen 10 yılda ne sorumlular tespit edildi ne de herhangi biri yargılandı. Ailelerin açtığı davalar ise AİHM den geri döndü. Yaşanan bu yaşam hakkı ihlalinin her zaman takipçisi olduk. Ve failler bulunana kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

roboski-baro-tigris.jpeg

15 barodan ortak açıklama

Bölgenin 15 ilinde bulunan barolar da Roboski'nin 10’uncu yılında unutmadı. Yapılan ortak açıklamada, adalet yerini bulana kadar hukukçuların mücadelesinin süreceği kaydedildi. Açıklamada, “Ne Roboski’de ne de sonrasında yaşanan hukuk katliamını unutmadık, unutmayacağız” ifadeleri kullanıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.