Rota öldürebilir!

Rota öldürebilir!
Kış hastalığı olarak bilinen ve çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabilen Rota virüsünün, son yıllarda sık görülmesi insanları tedirgin ediyor

Haber/Foto: Gencer ARPACI

DİYARBAKIR (Tigris Haber) - Yaz dönemlerinde oldukça nadir görülen daha çok kış hastalığı olarak bilinen ve çocuklarda ölümcül sonuçlar doğurabilen Rota virüsünün, son yıllarda sık görülmesi insanları tedirgin ediyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi’nde görev yapan Çocuk Sağlık Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurettin Okur gazetemize vermiş olduğu röportajda;  Ağız yolu ile bulaşan bu hastalığı sosyoekonomik durum ile hiçbir alakası olmadığını, her sınıftaki ailelerin çocukları bu hastalığa yakalanabileceğini ifade etti.

‘Tanı geç konulursa ölümcül sonuç doğurabilir’

Çocuk Sağlık Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurettin Okur eskide bölgemizde insanların Rota virüsü hakkında bilgi sahibi olmadığını son zamanlarda yapılan araştırma sonucunda bu konuda insanlarımızın bilgilendiğini kaydederek “Son zamanlarda yapılan araştırmalarda ağız yolu ile bulaşan bu hastalığın %70 -80 oranında Rota virüsü olduğu tespit edildi. Eğer bu hastalık erken tedavi ve tanıya kavuşursa hastada ölümcül bir sonuç doğurmaz eğer geç tanı konulursa bu hastalık ölümcül sonuçlar doğurabilir” dedi.

‘Bu hastalık sosyo-ekonomik durum ile alakası yok’

Uzm Dr. Okur; bu hastalığın hem fakirlerde hem de zenginlerde eşit bir şekilde görüldüğünü kaydederek “ Hastalığın bilinen özelliklerinden biri de,  sosyoekonomik yapı ile hiçbir alakası olmamasıdır. Rota; hem fakirde hem de zengin kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Bölgemizdeki insanların bu hastalıkla ilgili maalesef bilgisi yok. Hastalığa yakalanan çocuklarda ciddi anlamda su kaybı oluyor. Ailelerin yapması gereken çocuklarına bolca su içirerek suyu tekrardan yerine koymaktır. Çünkü hastaya bol su verdiğinizde hastalığın etkisini azaltırsınız” dedi.

 Virüsle ilgili bir aşının olduğunu ifade eden Dr. Okur;  “Aşı’nın yüzde yüz bir sonuç vereceğini söyleyemeyiz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.