Ruhani’den Türkiye’ye İdlib çağrısı

Ruhani’den Türkiye’ye İdlib çağrısı
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye'ye seslenerek Suriye konusunda imzalanan Soçi Mutabakatı'ndan vazgeçilmemesi gerektiğini, ayrıca Suriye çözüm süreci ile ilgili müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Basın mensuplarına konuşan Ruhani, İdlib’deki taraflar arasında giderek tırmanan gerginliğe dikkat çekerek, “Bize göre, Soçi Mutabakatı'ndan ve sürecinden vazgeçmemeliyiz. Türkiye yönetiminin, birlikte imzalamış olduğumuz anlaşmalara saygı göstermesini çok isterim” dedi.

Ruhani, “Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, tüm toplantılarda iki şeye açıkça vurgu yapmıştı, ilki Suriye’nin toprak bütünlüğü, ikincisi de ülkenin tüm topraklarının Suriye yönetiminin kontrolünde olması gerektiği" ifadelerini kullandı.

Ruhani ayrıca Astana formatındaki müzakerelerin devam edeceği yönündeki umudunu dile getirerek, bir sonraki İran'da yapılacak olan Rusya, İran ve Türkiye'nin arasındaki Suriye konulu zirvelerin devamını da beklediğini ifade etti.

“ABD'NİN SAVAŞ PEŞİNDE OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Basra Körfezi'ndeki olası bir savaşın herkesin zararına olacağına işaret eden Ruhani, "Bölge ülkeleri, sürekli olarak ABD'yi savaş konusunda uyarmışlardır. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve birkaç ülke daha ABD'yi bölgede olası bir savaştan uzak tutmuşlardır. Bölgedeki bir savaş, herkesin zararınadır. İran, BAE, Bahreyn, Katar ve Kuveyt fark etmez, herkes bundan zarar görür. Hiçbir ülke savaştan yarar sağlamaz" ifadelerini kullandı.

Ruhani, Basra Körfezi'nin ağzında bulunan ülkelerin olası bir savaştan büyük zarar göreceğini savunarak, "Biz savaşa karşıyız, ABD'lilerin de savaş peşinde olmadığını düşünüyorum. Çünkü ABD'liler savaşın kendileri için ne zararlar doğuracağını biliyor. Sayın Trump da seçimde kazanmanın peşindedir. Tüm politikaları da buna göre yürütüyor. Trump, savaşın seçimlerde kazanma şansını ortadan kaldıracağını biliyor" diye konuştu.

İran’dan daha önce, İdlib’de giderek tırmanan gerginlik bağlamında Türkiye ve Suriye arasındaki diyaloğa yardımcı olmaya hazır olduğu yönünde açıklama yapılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.