Rusya ve Türkiye anlaşamadı iddiası

Rusya ve Türkiye anlaşamadı iddiası
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye'nin başkenti Ankara’ya Türkiye’de bir doğal gaz ticaret merkezi kurmayı teklif etmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Ancak, Reuters’ta yer alan habere göre, planın hayata geçmesi için net bir tarih yok.

TİGRİS HABER - Habere göre, merkezin yönetiminin hangi partide olacağı konusunda Moskova ile Ankara arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle planın hayata geçmesinin geciktiği iddia ediliyor.

Gaz firması Gazprom’a yakın bir kaynağın da yönetim konularında bir anlaşmazlık var olduğunu kabul ettiği söylenilen haberde, Gazprom ve Türkiye Enerji Bakanlığı’nın sorulara resmi yanıt vermediği ifade edildi.

Rusya’nın, Ukrayna savaşı sonrasında yaptırımlar nedeniyle Rus gazı alımlarını büyük oranda düşüren Avrupa ülkelerine Türkiye üzerinden satış yapmayı planladığı ifade ediliyor.

Rusya’nın mevcut durumda Karadeniz’deki Mavi Akım ve Türk Akım boru hatları üzerinden Türkiye’ye gaz tedarik ettiği, Türk Akım’dan gelen gazın bir bölümünün de Macaristan, Yunanistan, Bosna-Hersek, Romanya ve Sırbistan dahil olmak üzere güney ve doğu Avrupa’ya ihraç edildi.

Bazı batılı başkentlerin ise, Rusya’nın Türkiye’de gaz merkezi kurma planı nedeniyle endişe ettiği de haberde kaydedildi.

Ağustos ayında Gazprom, Avrupa Birliği’ne Ukrayna ve TürkAkım üzerinden yaklaşık 2,84 milyar metreküp gaz tedarik etti; bunun 1,54 milyar metreküpü Türkiye üzerinden ve 1,3 milyar metreküpü Ukrayna üzerinden gönderildi.

Putin temmuz ayında gaz merkezinin hâlâ gündemde olduğunu ve Rusya’nın Türkiye’de gaz satışı için elektronik bir platform kurmak istediğini söylemişti.

Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu 4 Eylül’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Soçi’de yaptığı görüşmede Putin, Gazprom’un merkez için bir yol haritasını Türk enerji şirketi BOTAŞ’a sunduğunu duyurmuştu.

Putin’in “Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var. Üçüncü ülkelere de doğal gaz sevk edeceğimizi söyleyebiliriz.” ifadeleri gaz merkezinin inşasına yönelik sürecin hızlandığının sinyali olarak değerlendirilmişti.

Erdoğan ise Putin ile görüşmesinin ardından olası gaz merkezinin yapısına ilişkin “Türkiye’de kurulacak doğalgaz merkeziyle hem enerji nakil hem de fiyatlandırma konularında ilerleme sağlanacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Anlaşmazlığın nedeni ne?

Habere göre, anlaşmazlığın nedeni merkezin yönetiminin hangi partide olacağı. Rusya, merkezin Gazprom tarafından yönetilmesini istiyor. Ancak, Türkiye ise merkezin BOTAŞ tarafından yönetilmesini istiyor.

Rusya, merkezin kendi kontrolünde olmasını istiyor çünkü bu sayede Avrupa ülkelerine gaz satışını kontrol edebilecek. Türkiye ise merkezin BOTAŞ tarafından yönetilmesini istiyor çünkü bu sayede merkezin Türkiye’nin çıkarlarına uygun şekilde işletilmesi sağlanacak.

Plan hayata geçer mi?

Anlaşmazlığın çözülememesi durumunda, planın hayata geçmesinin zor olacağı belirtiliyor. Ancak, iki ülkenin de bu plandan kazançlı çıkacağı düşünüldüğünde, anlaşmazlığın çözülüp planın hayata geçirilmesi ihtimalinin yüksek olduğu da belirtiliyor. (Tigris Haber)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.