“Sanat Sokağı” hizmet bekliyor

“Sanat Sokağı” hizmet bekliyor
Diyarbakır’ın göbeğinde, binlerce insanın gelip geçtiği ve yüzlerce esnafın bulunduğu “Sanat Sokağı” kırık dökük kaldırımları ile iki yıldır kaderine terk edilmiş durumda.

Kentin en işlek sokağının içler acısı hali vatandaşı ve esnafı çileden çıkarttı. İki yıldır bir tek kaldırım taşının onarım görmediği sokaktaki bu çirkin görüntü biran önce son bulmalı.

“Sanat Sokağı” esnafı ve kafelerde çalışan işçiler biran önce bozuk olan kaldırımlarda onarım çalışması başlatılmasını istiyor.

s5-002.jpg

 ‘Sanat Sokağı’nın her ne kadar adından başka sanatla bir alakası olmasa da kentin göbeğinde bulunan ve binlerce insanın gelip geçtiği bir sokak. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Ofis semtinin gözdesi olan “Sanat Sokağı” binlerce insan sirkülasyonunun yanı sıra yüzlerce esnafın bulunduğu ve kent ekonomisinde ciddi bir yeri olan bir sokak.  Yine, Diyarbakır’ın her yerinden ve şehir dışından insanların uğradığı ve akın akın geçtiği bir sokak ama gelin görün ki, sokağın hali içler acısı.

s6-001.jpg

İki yıldır tadilatı yapılmayan kırık dökük kaldırımlar ne “Sanat Sokağı”na ne de her hangi bir başka sokağa yakışmıyor. Kentin en işlek semtinin en gözde sokağında iki yıldır kırık kaldırımlar neden onarılmaz bunu kentin yerel yönetimlerine sormak gerek. Sahi iki yıldır “Sanat Sokağı” neden sahipsiz bırakılmış?

Esnafların aktardığına göre kayyum döneminde sokağın yeniden yapılandırılması için bir proje hazırlanmış ama ne o proje bir türlü hayata geçmiş ne de iki yıldır sokakta en küçük bir onarım yapılmış. Sokak adeta dökülmeye terk edilmiş. Peki, bu durum normal mi? Kentin ekonomisinde önemli bir yer tutan ve her gün binlerce insanın uğradığı bir sokakta iki yıl boyunca neden bir tek kaldırım taşı dahi onarılmaz? Diyelim ki, “Sanat Sokağı” ile ilgili kapsamlı bir proje var ve onun için tadilat yapılmıyor ama peki, bu proje ne zaman hayata geçecek ve o proje hayata geçinceye kadar buradan gelip geçen insanlar kırık dökük kaldırımların eziyetiyle ne zamana kadar baş başa kalacak?

s4-001.jpg

Çok mu zor bir sokağın tadilatını yapmak, bunun için belediyenin bütçesi mi yetersiz, nedir durum? Bu konuda ilgili yetkililerin ya bir açıklama yapması ya da biran önce “Sanat Sokağı”nda o çirkin görüntünün silinmesi için onarım çalışması başlatması gerekiyor. Çünkü, o sokaktan gelip geçen  vatandaşlar  da orada bulunan esnaf da iki yıldır artık o çirkin görüntüden bıktı usandı. “Sanat Sokağı” ve yan sokaklarında kırık dökük kaldırımlardan, çukurluklara dolan su birikintileri içinde oluşan bakterilerin çevreye yaydığı pis kokulardan geçilmiyor. Diyarbakır Büyükşehir ya da Yenişehir Belediyesinin bu duruma biran önce bir el atması gerekmiyor mu?

“Sanat Sokağı”nda bulunan esnaflar ve kafelerde çalışan işçiler ‘Sanat Sokağı’na sahip çıkılmasını istiyor.

s-008.jpg

“Kırık dökük kaldırımlarla sokağın hali içler acısı”

“Sanat Sokağı”nda bir kafede çalışan işçi Bahar Bozkurt, ihmal edilen ve kaderine terk edilen sokakta biran önce onarım çalışması başlatılması çağrısında bulundu. Bozkurt, şöyle konuştu: “Sanat Sokağı’nda 4 aydır bir kafede çalışıyorum. Bu sokağın birçok yerinde kaldırımlar bozuk, kırık dökük. Yaklaşık üç yıldır bu kaldırımlar böyle ve yağış olduğunda sokağın hali içler acısı, insanlar sokaktan geçemiyor. Keza bozuk kaldırımlardan dolayı görme engellilerin yolları da geçilecek durumda olmadığını, deforme olduğunu görüyorum. Buradaki kaldırımların düzeltilmesini ve gerekli çalışmanın biran önce başlatılmasını istiyorum.”

s2-003.jpg

“Herhangi bir proje olmasa bile buraya bakım gerekli”

“Sanat Sokağı” esnaflarından Metin İğdem ise sokaktaki üst yapı sorunlarına ilişkin şunları söyledi: “İki yıldan fazla bir zamandır kaldırımlar bu halde. Bununla ilgili esnaflardan Büyükşehir Belediyesine bir talepte de bulunulmuş. Kayyum döneminde zaten bu sokakla ilgili bir proje vardı. Projenin görseli de çıkmıştı ve “Sanat Sokağı” yeniden yapılandırılacaktı. Tabii araya seçim girince şuan proje sanırsam durmuş vaziyette.  Ama iki yıldır bu kaldırımlar bu halde ve bu durum hem buradan geçen vatandaşı zora sokuyor hem de görsel olarak çok çirkin bir görüntü oluşuyor. Yağmur yağdığında sokaktan geçilmiyor her taraf su, bataklık oluyor. Bu zamanda böyle bir görüntünün hiçbir şehirde yaşanmaması gerekiyor. Burası ki, insan sirkülasyonunun çok fazla olduğu bir bölge ve günde binlerce insan buraya geliyor. Tabii ki, bununla ilgili biran ince bir çalışma, tadilat yapmaları gerekiyor. Burayla ilgili herhangi bir proje olmasa bile buraya bakım gerekli. Binlerce insanın gelip geçtiği, alışveriş yaptığı, yüzlerce esnafın olduğu bir sokak bu halde olmamalı. Diyarbakır’ın kalbi olan bir yerde bu çirkin görüntüler hiç yaşanmamalı.”

Ali Abbas Yılmaz / Tamer Güler / Özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum